SARAJEVO BUSINESS FORUM 2019
Borut Pahor, predsjednik Republike Slovenije dolazi na Sarajevo Business Forum 2019
Manager.ba 08 travnja, 2019

Predsjednik Republike Slovenije, Borut Pahor potvrdio je sudjelovanje u vodećoj poslovno-investicijskoj konferenciji Jugoistočne Europe, Sarajevo Business Forumu 2019 koji će se održati od 17. do 19. travnja 2019. godine.

Kao visoka zvanica i gost prošlogodišnjeg Foruma, Pahor je održao govor u kojem je izrazio snažnu podršku Republike Slovenije prema Bosni i Hercegovini u njenim zalaganjima da postane članica Europske Unije i NATO-a. 

Republika Slovenija, koja je od 2004. godine članica Europske Unije, je jedna od najvećih investitora u BiH i time značajno doprinosi njenom privrednom rastu i razvoju.  

Trenutno, u Bosni i Hercegovini posluje oko 500 slovenačkih firmi, koje zapošljavaju oko 15.000 radnika.

Najznačajniji investitori su: Mercator d.d. Ljubljana, Petrol Slovenska Energetska Družba d.d. Ljubljana, Droga Kolinska, Živilska industrija d.d. Ljubljana i Triglav INT d.d..

Dolazak na jubilarni, deseti Sarajevo Business Forum, koji organizira Bosna Bank International (BBI) Sarajevo u suradnji sa Islamic Development Bank Group, a pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, najavili su i privrednici iz Republike Slovenije i drugih zemalja članica EU.