SAVJETI
Bogaćenje je znanost, a ovo su pravila
manager.ba/biznisinfo.ba 18 studenog, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ako postoji znanost koja se bavi bogaćenjem, to praktično znači i da postoje znanja do kojih se došlo primjenom određenih metoda, da postoje zakoni koji su primjenjivi i da se na kraju bogaćenje može naučiti. U prijevodu, svako može biti bogat.


Wallace D. Wattles je tvrdio da takva znanost postoji, primjenjivao je njene zakone i dokazivao da je bogatstvo za svakoga ako se jasno i precizno slijede i poštuju pravila.

Postoji znanost bogaćenja i ona je egzaktna znanost poput algebre ili matematike. Postoje određeni zakoni koji reguliraju proces stjecanja bogatstva i onaj tko ih nauči, poštuje i primjenjuje obogatit će se s matematičkom izvjesnošću – pisao je Wallace D. Wattles u drugoj polovini 19. vijeka i svoja razmišljanja sabrao u knjizi Nauka bogaćenja.

Ovom knjigom Wattles je, kako kaže, otkrio tajnu koja je skrivana vjekovima i iznio dokaze da se zapravo zaista radi o nauci i zakonima koji se mogu primijeniti na bilo koga, bilo koji posao, bilo gdje, bilo kada.

Precizno i jasno rečeno jezikom Wallacea D. Wattlesa:

– Stjecanje bogatstva ne zavisi od vašeg angažiranja u nekom konkretnom poslu već od vaše sposobnosti da naučite da radite stvari na određen način. Stjecanje bogatstva nema veze s okruženjem jer bi se u tom slučaju u nekim krajevima grada svi obogatili, dok bi drugi iz drugih dijelova bili siromašni. Ili bi svi stanovnici jedne države plivali u bogatstvu dok bi stanovnici susjednih država živjeli u siromaštvu. Ali, svuda vidimo bogate i siromašne koji žive jedni pored drugih i često se bave istim zanimanjima – pročitat ćete u knjizi Nauka bogaćenja.

Nije neobična pojava da dvije osobe žive i rade u istom mjestu, u istom su poslu i jedna je bogata, a druga nije. Ako jedan čovjek stekne bogatstvo dok drugi doživi neuspjeh, to govori da je stjecanje bogatstva proces koji ima svoja pravila i da mora da se vrši na određen način. Wattles tvrdi da postoje pravila, piše Bonitet.com

A ima li bogaćenje veze s posebnim talentom? Nema, kaže Wattles.

– Ako promatramo ljude koji su se obogatili, vidimo da su mnogi od njih prosječni u svakom pogledu i nemaju veće talente i sposobnosti od drugih. Evidentno je da oni ne postaju bogati jer posjeduju talente već zato što rade stvari na određen način – naveo je on.

Ovakvom postavkom može se lako zaključiti da svako, baš svako može da se obogati ako poštuje zakon nauke bogaćenja. I cijela teorija, po ovom misliocu, ulazi u domenu egzaktne znanosti. Ovakva nauka nije ni u jednom školskom planu i programu i vjerojatno neće ni biti.

Tako da, nema ograničenja:

  • Talentirani se obogate,
  • Netalentirani se obogate,
  • Intelektualno natprosječni se obogate,
  • Veoma glupi se obogate,
  • Slabi i bolesni se obogate.

 

– Možda ste najsiromašniji čovjek na kontinentu. Možda ste duboko u dugovima, možda nemate ni prijatelje, ni utjecaj, ni sredstva ni resurse, ali, ako počnete da radite stvari na određen način, vi nepogrešivo morate da počnete da se bogatite jer isti uzrok mora da proizvede iste efekte – smatra on.

Kakav je to Određen način koji je osnova znanosti bogaćenja?

Postoji Misleća materija od koje su sve stvari napravljene i koja prožima i ispunjava međuprostore univerzuma. Misao u ovoj Materiji proizvodi stvar koja je zamišljena tom mišlju. To je velika moć misli.

Tako čovjek može da formira stvari u svojim mislima i utiskujući svoje misli u Materiju može da izazove kreiranje stvari o kojima misli.

Što je zapravo glavno u ovom procesu?

Čovjek mora da pređe s konkurentskog na kreativni um. U suprotnom, on ne može da bude u harmoniji s Inteligencijom Materije koja je uvijek kreativna, nikada konkurentska. I, što praktično čovjek treba da radi?

Mora da formira jasnu mentalnu sliku onoga što želi da ima, da radi, da postane, i mora da je održi u svojim mislima.

Mora da bude zahvalan jer zahvalnost ujedinjuje um čovjeka s Inteligencijom Materije tako da njegove misli mogu biti primljene od strane Materije.

Čovjek koji želi da se obogati mora da provede svoje slobodno vrijeme u razmišljanju o svojoj viziji i ne može se dovoljno naglasiti važnost čestog razmišljanja o mentalnoj slici bogatstva zajedno sa nepokolebljivom vjerom i zahvalnošću.

Da bi primio ono što želi da dođe do njega, čovjek mora da bude aktivan, mora imati na umu svrhu bogaćenja. Mora da uradi svaki dan, sve što može da uradi taj dan vodeći računa da to bude uspješno.

Čovjek mora dati svakom čovjeku upotrebnu vrijednost veću od vrijednosti gotovine koju prima tako da svaka transakcija bude transakcija za više života.

– Nemojte da se pitate je li sve to točno. Jednostavno vjerujete na riječ. Znanost bogaćenja počinje apsolutnim prihvaćanjem ove vjere i ako prakticirate ova uputstva, bogatstvo ćete sigurno steći – na posljednjim stranama piše Wallace D. Wattles, piše Bonitet.com.

Video
Matea Franjić, Kristal d.o.o.
Kristalno jasno o nasljednicima obiteljskih firmi
IGOR JURČIĆ
Umjetna inteligencija i 5G tehnologija mogu nam donijeti puno dobrog
JANKO ILIĆ, NESTLE BIH
Od skladištara do direktora Nestle BiH
Savjeti