RAJKO KUZMANOVIĆ
BiH bogata šumama, ali ne brine dovoljno o njima
Manager.ba/capital.ba BiH 22 ožujka, 2018

Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS (ANU RS), izjavio je jučer da su RS i BiH bogate šumama koje predstavljaju jedan od najznačajnijih resursa, ali da im se ne poklanja dovoljno pažnje.

“Zbog takvog odnosa se priroda na određen način buni, pa imamo poplave, požare, klimatske poremećaje, a za to je uveliko kriv čovjek”, rekao je Kuzmanović u okviru okruglog stola posvećenog 21. martu Svjetskom danu šuma.

Milan Mataruga, profesor na Šumarskom fakultetu u Banjaluci, naveo je da je, prema zvaničnim podacima, 51 posto površine RS pokriveno šumama, odnosno 1.282.412 hektara.

“Prema posljednjoj nacionalnoj inventuri rađenoj 2008  2010. godine, koja još nije objavljena, površina pokrivena šumom na ovim prostorima je veća od 63 posto”, kaže Mataruga.

Naglasio je da se to može objasniti činjenicom značajnih migracija koje su posljedice dešavanja u BiH krajem 20. vijeka, ali i konstantnih odlazaka ljudi iz ruralnih u urbana područja.

Hojka Krajger sa Instituta za šumarstvo iz Ljubljane rekla je da je u Evropi 33 do 40 posto zemljišta pod šumama, dok je u svim bivšim jugoslovenskim republikama ta površina veća od 50 posto.

Dodala je da slovenačke šume mogu poslužiti kao primjer za evropsko šumarstvo u smislu gazdovanja šumama na održiv, prirodan i multifunkcionalan način.

Povodom Svjetskog dana šuma, šumske uprave gradova i opština širom BiH građanima su podijeljene stotine sadnica. Borovi, čempresi, lovori, te druge vrste drveta dodijeljene su i školama, policijskim stanicama, te administrativnim sjedištima opština.

Povezani članci

1

2

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo