KOMPANIJE
Bi li vas Google zaposlio: Zagonetka 100 šešira
manager.ba/akta.ba Svijet 06 travnja, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Ova mozgalica je nastala u suradnji ekspertnog tima sastavljenog od stručnjaka sa Oxforda, Kanadskog Instituta za napredna istraživanja i Google DeepMind-a.

 

Zagonetka je postala popularna nakon što se pročulo da je ona jedan od zadataka koji moraju uspješno riješiti oni koji žele da se zaposle na Google-u.

Naime, ova mozgalica je nastala u suradnji ekspertnog tima sastavljenog od stručnjaka sa Oxforda, Kanadskog Instituta za napredna istraživanja i Google DeepMind-a.

Njeni autori tvrde kako ona može vrlo jednostavno da riješi probleme u komunikaciji u kolektivu jedne kompanije.

"Sto zatvorenika stoji u liniji, jedan iza drugog i svaki nosi crveni ili plavi šešir. Zatvorenici ne znaju koja je boja šešira koju nose, kao ni koja je boja šešira onih koji stoje iza njih. Poznata im je samo boja šešira osoba koje se nalaze ispred njih. Zatvorski čuvar kreće od kraja reda i pita svakog zatvorenika koje mu je boje mu šešir. Ako pogodi, bit će pomilovan, a ako pogriješi, bit će pogubljen. Prije ispitivanja čuvara, zatvorenicima je dozvoljeno da zajedno kreiraju plan i strategiju koja će po njih imati najbolji rezultat”, glasi ova zagonetka.

Ova zagonetnku uspjela je da riješi i umjetna inteligencija. Uz pomoć nje načinjena je strategije kojom je oslobođeno 99 zatvorenika iz zagonetke, dok je poslednji imao 50 posto šanse da preživi.

Rješenje je da prvi zatvorenik (zadnji u koloni) treba da kaže “plav”, ako vidi da je neparan broj njegovih kolega koji nose šešir te boje.

U suprotnom, ako je ispred njega paran broj, njegov će biti crvene.

Ta informacija, zajedno s odgovorima koje su ostali zatvorenici dali i šeširima onih ispred dovoljni su da se shvati kakav šešir je na glavi onog ko zagondetku rješava.

  • Euro-Express d.o.o.
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Euro-Express d.o.o.
Povezani članci

1

2

Tagovi: