POLJOPRIVREDA
Bh.malinari žele na njemačko i francusko tržište
manager.ba/akta.ba BiH 13 srpnja, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Gotovo polovina izvoza smrznute maline otišla je za Srbiju, dok je ostatak izvezen za Njemačku, Francusku, Švedsku i druge zemlje zapadne Europe.

 

Njemačko i francusko tržište najinteresantnije je za bosanskohercegovačke proizvođače jagodičastog voća, pokazalo je istraživanje koje je provela Vanjskotrgovinska komora BiH u drugoj polovici 2020. godine.

VTK BIH je uz pomoć SIPPO-vog (Švicarski program promocije izvoza) eksperta, mr. Nicolasa Casa iz Republike Čile, sprovela istraživanje tržišnih segmenata i kanala prodaje na navedenim tržištima, te identificirala listu potencijalnih kupaca.

Tako će 15. srpnja/jula u VTK BiH bit će održana prezentacija izvoznicima maline koja će im omogućiti upoznavanje s dosadašnjim aktivnostima, kao i približavanje tržišnim segmentima i kanalima prodaje zamrznute maline na tržištima SR Njemačke i Francuske.

Izvoz maline u prošloj godini iznosio je 66,5 milijuna KM, što je više za 13,5 posto u odnosu na 2019.

Količinski je izvoz smrznute maline bio manji u odnosu na 2019. godinu, ali je izvozna cijena bila veća.

Gotovo polovina izvoza smrznute maline otišla je za Srbiju, dok je ostatak izvezen za Njemačku, Francusku, Švedsku i druge zemlje zapadne Europe.

Ukupan izvoz u sektoru voća i prerađevina od voća iz BiH prošle godine iznosio je oko 121,7 milijuna KM i bio je veći za 5,1 posto u odnosu na 2019. godinu.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje