KATAR
Bh. proizvodi osvajaju najbogatiju državu na svijetu
Manager.ba/Biznisinfo.ba BiH 21 veljače, 2018

Kompanije iz Bosne i Hercegovine napravile su snažan prodor na tržište Katara, koji je najbogatija zemlja svijeta po prosječnom bogatstvu stanovnika.

Tuzlanska Solana je dogovorila prvu isporuku 30 kontejnera Tuzlanske soli. Osim toga, kreću isporuke Klasovih i Vispakovih proizvoda, kompanija koje su lideri bh. prehrambene industrije, piše BiznisInfo.

Kako saznajemo, kupci iz Katara su zainteresirani za širok asortiman Klasovih i Vispakovih proizvoda koji će biti zastupljeni na policama supermarketa u toj bogatoj arapskoj državi.

Podsjetimo da odnedavno kompanija Violeta izvozi na tržište Katara, u čijim marketima je zastupljena s nekoliko proizvoda. Od ranije su na tržištu ove zemlje plasirani sokovi i Juicy, Stanić grupe iz Kreševa.

Osim toga, sada se otvara i prostor za plasman drugih bh. proizvoda u Katar, ali i za katarske investicije u BiH, pri čemu je prehrambena industrija jedna od grana s najvećim potencijalima za saradnju.

Zašto je Katar zainteresiran?

Inače, potražnja za bh. proizvodima porasla je nakon što su sredinom prošle godine prekinute veze Katara sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom, odakle je ova država uvozila većinu namirnica i drugih potrepština. Time se ukazala se šansa za brendove iz BiH da počnu sa izvozom većih količina u ovaj dio Zaljeva.

S tim u vezi, Katar je pojednostavio administrativne procedure za uvoz robe iz BiH, predstavnici njihovih kompanija već su boravili u našoj zemlji i dogovarali nove poslove, a postoji veliki interes za bh. proizvodima.

Koliko je bogat Katar?

Bruto domaći proizvod po stanovniku 2016. je iznosio više od 125 hiljada dolara, što je najviše na svijetu.

Zanimljivo je da su državljani Katara izrazita manjina u svojoj zemlji. Od otprilike 2,6 miliona ljudi na Katarce otpada tek nešto više od 300 hiljada, odnosno malo više od deset posto.

Katarci su manjina u svojoj državi već desetljećima, no omjer je dodatno narušen na njihovu štetu u posljednjih desetak godina, tijekom kojih je broj stanovnika čak utrostručen. U Kataru tako žive vrlo značajne skupine Indijaca, Nepalaca, državljana Bangladeša, Egipta i Filipina.

Ono po čemu je Katar još poznat na ovim prostorima je što je ta država dio svog bogatstva prije dvadesetak godina odlučila izdvojiti u pokretanje televizije Al Jazeera s namjerom da tako uspostavi protutežu zapadnim medijima u izvještavanju o događajima s Bliskog istoka. Jedna podružnica te medijske kompanije, Al Jazeera Balkans, ima svoje središte u Sarajevu.

Izvor katarskog bogatstva vrlo je dobro poznat. Riječ je o prihodima ostvarenim proizvodnjom i prodajom nafte i prirodnog plina.

No, Katar već dugi niz godina aktivno provodi politiku ulaganja kako bi zadržao izvore zarade i u trenucima kad mu cijene energenata na svjetskom tržištu ne idu u prilog.

Jednu od glavnih uloga u tome igra Qatar Investment Authority (QIA), državna firma koja upravlja fondom u koji se slijevaju prihodi od prodaje energenata, a koji se nalazi među najvećim takvim fondovima u svijetu.

Gdje sve imaju imovinu i udjele?

Prema dostupnim podacima od prošle godine, QIA upravlja s više od 330 milijardi dolara imovine, a investicije su rasprostranjene širom svijeta.

Među lokacijama u koje su usmjerene katarske investicije ističu se London, New York, Washington, Pariz i uopšte Francuska, kao i neki drugi gradovi i države. Prema izvještaju koji je napravila televizijska kuća CNBC, Katar u Londonu posjeduje više imovine čak i od engleske kraljice.

Katar tako kontrolira vlasništvo u trećini od 15 najskupljih londonskih nebodera dok, za usporedbu, britanske kompanije u njima imaju samo petinu vlasništva.

Usto, katarski investitori su u Britaniji vlasnici poznate trgovačke marke Harrods, a drže i četvrtinu vlasničkog udjela u trgovačkom lancu Sainsbury's, kao i udio u poznatoj banci Barclays.

Katar drži petinu vlasništva u kompaniji International Airlines Group (IAG), koju čine avioprijevoznici British Airways, Iberia, Aer Lingus i još nekoliko drugih. Dodatna ulaganja u zračni promet su i petina vlasništva u londonskom aerodromu Heathrow te četvrtina vlasničkog udjela u aerodromu drugog po veličini ruskog grada, St. Peterburga.

U Rusiji, usput, QIA je investitor i u državnoj naftnoj kompaniji Rosnjeft te kontrolira nešto manje od 10 posto dionica.

Spomenuti QIA je najveći pojedinačni privatni investitor u njemačkom proizvođaču automobila Volkswagenu te kontrolira oko 15 posto dionica.

Talijanski proizvođač luksuzne robe Valentino također je u rukama katarskih vlasnika, kao i francuski nogometni klub Paris Saint-Germain.

Francuske vlasti su razvile posebne odnose s katarskim partnerima koji drže vlasničke udjele u nizu tamošnjih kompanija, poput medijskih kuća Lagardére i Vivendi, energetskim divovima Total, Engie (bivši GDF Suez) i Areva, kao i u France Telecomu.

Udio u Empire State Buildingu

S druge strane Atlantika Katar je već godinama prisutan kao investitor u nekretnine u New Yorku, u kojem, primjerice, drži 10 posto vlasničkog udjela u poznatoj znamenitosti Empire State Buildingu, ali ulaže i u niz građevinskih projekata.

Na suprotnoj obali Sjedinjenih Američkih Država katarska kompanija beIN Media Group, dio Al Jazeera grupe, kupila je poznati filmski studio Miramax, a u San Franciscu namjerava otvoriti ured koji će se baviti investicijama u firme iz Silicijske doline.

Katar se ne ograničava samo na investicije u Europi ili SAD-u. Prije nekog vremena je od kompanije Blackrock u najvećoj takvoj transakciji u povijesti Singapura kupio poslovni neboder u tom gradu vrijedan 2,5 milijardi dolara, a najavljene su i investicije u Maleziji, kao i suradnja s kineskim partnerima.

Povezani članci

1

2

Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti