KOMPANIJE
Bh. kompanija za vrijeme pandemije povećala izvoz i zaposlila 170 novih radnika
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 11 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Kompanija trenutno ima 1050 radnika ali će u budućnosti taj broj nastaviti rasti.

 

Kompanija Dermal iz Kotor Varoša zaposlila je od 1. ožujka/marta do 25. lipnja/jula 170 novih radnika. U istom periodu kompanija specijalizirana za proizvodnju obuće u namjenskoj industriji dobila je i nove poslove i povećala izvoz.

– Cijelo vrijeme smo radili, uspijevali smo osigurati dovoljno repromaterijala a imali smo i dovoljno posla jer su kupci s kojima mi radimo također cijelo vrijeme radili. Kako oni nisu prekidali proizvodnju nismo ni mi, tako da ugovoreni poslovi nisu smanjeni. Nasuprot tome, dobili smo i nove ugovore jer mnoge firme u Europi nisu radile pa su nam naši kupci prebacivali i dodatne narudžbe koje drugi proizvođači nisu mogli ispuniti. Tako da smo izvoz čak i povećali u proteklih nekoliko mjeseci – kaže za BiznisInfo direktor Dermala Radenko Bubić.

Dermal proizvodi najvećim dijelom namjensku obuću za tržišta europskih zemalja. Manji dio proizvodnje, oko 30 posto, odnosi se na modnu obuću.

Novi poslovi

No upravo činjenica da proizvode obuću za vojsku i policiju osigurala im je dovoljno posla tijekom perioda u kojem je veliki broj tvornica u našoj zemlji ali i cijelom svijetu bio zatvoren.

Bubić kaže da su u ovom periodu ostvarili i veću povezanost s kupcima i partnerima a zbog ispunjavanja svih narudžbi i u ovim teškim uvjetima stekli i veći stupanj povjerenja.

– Oni koji su opstali u ovoj krizi, oni koji su se bolje snašli, stekli su veće povjerenje. Jer smo mi svi jedan lanac – naručilac, kupac, proizvođač, i tko god da bude loš u tom lancu stradaju svi. U pitanju su velike njemačke i austrijske firme. Mi od njih zavisimo ali i one od nas – pojašnjava nam Bubić.

Zato su u kotorvaroškoj kompaniji bili uporni da ne dođe do prekida proizvodnje. Bubić kaže kako je straha bilo i kako su troškovi bili veliki jer se u fabrici moraju ispoštovati svi najviši europski standardi i procedure no znali su da će, ako stanu, izgubiti poslove.

Dvije nove hale

– Prekidanjem proizvodnje doveli bismo se u situaciju da izgubimo glavne kupce jer smo mi u namjenskoj proizvodnji koja ne može stati nikada. Neće vojska Njemačke ostati bez čizama jer Dermal ne radi, nego će posao dati drugoj firmi – kaže nam Bubić.

Kompanija trenutno ima 1050 radnika ali će u budućnosti taj broj nastaviti rasti.

Do kraja godine Dermal će staviti u pogon dvije nove proizvodne hale. Jedna od njih gradi se u Kotor Varošu. U toku su završni radovi a otvaranje se očekuje već krajem ovog mjeseca. Druga hala gradi se u Kneževu i u nju će prijeći 300 radnika koji su radili u prostorima koji su sada postali premali i nedovoljni za potrebe proizvodnje.

I ova hala biće otvorena do kraja godine.

Tagovi:
Povezani članci

1

2