KOMPANIJE
Bh. firme putem EEN mogu lakše doći do europskih partnera
Manager.ba/akta.ba BiH 10 rujna, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Firme iz BiH na različite načine dolaze do europskih partnera, a jedan od njih je i putem Europske poduzetničke mreže (EEN), projekta Europske unije koji je namijenjen malim i srednjim poduzećima (MSP) kao podrška i servis u internacionalizaciji njihovog poslovanja.

ALAT ZA POVEZIVANJE

Ovaj alat iako jako uspješan za povezivanje sa inozemnim partnerima mogao bi biti bolje iskorišten od strane MSP u BiH.

U Razvojnoj agenciji Zenica (ZEDA) koja je i jedan od članova EEN kažu da je tijekom prošlog mjeseca nekoliko bh. kompanija izrazilo želju za suradnjom sa inozemnim kompanijama u okviru Europske poduzetničke mreže.

Najviše interesiranja inozemne kompanije izrazile su za  proizvodnju kartonske ambalaže, metalnih konstrukcija i namještaja.

"Jako puno je firmi koje su pred potpisivanje ugovora kroz sistem poslovnih ponuda koje se objavljuju putem EEN", kažu o Razvojnoj agenciji, ističući kako se je u okviru projekta BITNET/EEN,ostvaren dogovor između privrednika Slovenije i Udruženja poslodavaca Zenica.

Službenim dogovorom udruženja su se obavezala da će zajedničkim naporima istraživati mogućnosti povećanja privrednog razvoja i međusobne suradnje, sudjelovat u dogovaranju suradnje bh. i slovenačkih kompanija, poticati ulaganja, razmjenjivat će odgovarajuće publikacije koje se odnose na vanjsku politiku i investicije, organizirat će posjete i zajednička sudjelovanja na sajmovima, konferencijama, seminarima i sl.

Također, Udruženja će asistirati u prijateljskom rješavanju trgovačkih sporova koji proizađu iz poslovnih transakcija između njihovih članova putem mirenja, pregovora i arbitraže, razmjenjivat će službene posjete u cilju pružanja bolje podrške svojim članovima, Udruženje poslodavaca obrtnika i malih poduzeća Slovenije – ZDOPS-GIZ pružit će pomoć Udruženju poslodavaca Zenica pri apliciranju na dostupne EU fondove te će zajednički nastupati u programima prekogranične suradnje.

Da je ovo jako dobar alat za ostvarivanje suradnje između bh. i inostranih kompanija potvrdili su i u Vanjskotrgovinskoj komori BiH koja je koordinator Europske poduzetničke mreže u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Amir Hujić, načelnik Sektora za međunarodne ekonomske odnose, Odjel za EU i projekte, Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH za Akta.ba kaže kako svoje klijente redovno informiraju o aktivnostima, planiranim događajima, vrstama usluga pomoću kojih se daje podrška malim i srednjim poduzećima, kao i ostalim aktualnostima putem web stranice, magazina InfoKom Vanjskotrgovinske komore BiH i putem ostalih društvenih medija i platformi.

"3.308 malih i srednjih poduzeća/klijenata je koristilo digitalne usluge Mreže. U periodu koji obuhvata 2017. i 2018. godinu, Konzorcij je organizirao 32 lokalna događaja koja su pokrila cjelokupnu teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine i okupila 1.834 sudionika. Događaji su se odnosili na aktualne teme kao što je pristup financijama, financijska i pravna pitanja, marketinšku i prodajnu strategiju, a organizirani su i EEN info dani i seminari o EU instrumentima pomoći. Ostvarena je suradnja s 41 lokalnim partnerom uključujući relevantne institucije, ministarstva i asocijacije. Cilj te suradnje je bilo institucionaliziranje obostrane suradnje na projektnim aktivnostima", kazao je Hujić, pojašnjavajući kako je konzorcij  organizirao preko 50 B2B događaja u okviru međunarodnih sajmova i drugih poslovnih događaja u suradnji s drugim EEN partnerima u regionu, kao i onima iz Turske, Austrije, Njemačke, Francuske i SAD.

U okviru tih događaja, održano je 1.656  sastanaka, gdje je ostvarena suradnja između inostranih i bosanskohercegovačkih kompanija, što je jedan od ključnih ciljeva održavanja ovakve vrste sastanaka.

DIREKTNI KONTAKTI

Na ovaj način je, kako navodi putem direktnih kontakata omogućena individualna pomoć za 388 klijenata (većinom malih i srednjih poduzeća).

Putem baze poslovnih mogućnosti, Konzorcij je objavio 147 ponuda/zahtjeva bh. firmi na osnovu interesa i obrazaca poslovne suradnje koje su bh. firme dostavile.

Na molbu partnera EEN kolega iz drugih država, Konzorcij FBiH je proslijedio 218 podataka bh. firmi vezano za usluge poslovne suradnje.

Potpisano je 25 ugovora o partnerskoj suradnji između inostranih i bosanskohercegovačkih firmi. Registrirane su 44 savjetodavne usluge pružene bh. firmama od strane Konzorcija, uz pomoć kojih su navedene firme ojačale svoje poslovne kapacitete. 

"U navedenom periodu 69 kompanija je ostvarilo suradnju s INO firmama uglavnom u sljedećim oblastima: Inovacije i investicije,  IT sektor, istraživanje i razvoj, digitalne tehnologije, drvna i metalna industrija, turizam, proizvodnja aromatičnog bilja, građevinski materijali, trgovina i distribucija", rekao je Hujić.

Napominje, kako je Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine kao koordinator organizirala niz sastanaka i obuka sa relevantnim institucijama, ministarstvima, asocijacijama, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i onih u okviru Europske unije.

"Cilj ovih aktivnosti je jačanje kapaciteta same Europske poduzetničke mreže i Konzorcija uopće, kao i jačanje izvoznog i inovativnog kapaciteta bosanskohercegovačkih poduzeća. S druge strane, putem institucionalne suradnje, kontinuirano se radilo na poboljšanju poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini, kao i lakšem pristupu EU fondovima", zaključuje Hujić.

Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna