KOMPANIJE
Bh. firma pravi prikolice za evropsko tržište
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 07 svibnja, 2018
Bh. kamionske prikolice, licencirane pod imenom AdamCo, uskoro bi mogle početi preuzimati primat na nekoliko tržišta Zapadne Europe. Ove prikolice, izgrađena po posljednjim trendovima u svijetu transporta, proizvodi firma Adam Co iz Gračanice.

Upravo ovaj proizvod čini 95 posto njihovog izvoza, uglavnom u Njemačku, gdje rade za neke od vodećih svjetskih proizvođača.

Doduše, prikolice u svom konačnom obliku još ne završavaju na evropskom tržištu. Trenutno firma radi pojedinačne dijelove za prikolice za nekoliko velikih proizvođača, ali to bi se uskoro moglo promijeniti.

– Mi trenutno radimo konstrukcije tih prikolica, šasiju za druge proizvođače, ali bilo je nekih opcija da uradimo cijelu prikolicu, sve ugradbene elemente i onda da to izvozimo – rekao je Nevres Dobrnjić, projekt menadžer u firmi Adam Co za Oslobođenje.

Firma je osnovana 2006. godine a trenutno broji 85 radnika, od kojih je 35 u inostranstvu gdje rade montažu opreme koju dostavljaju velikim proizvođačima.

Posjeduju nekoliko hala na ulazu u Gračanicu a planiraju uskoro i proširenje proizvodnje.    

– Prikolica se možda po svojim specifikacijama ne izdvaja toliko među ostalima, ali je posebna po tome što je naš brend, naš sopstveni proizvod, licencirana i certificirana, i naše ime je na njoj, kao proizvod koji potiče iz BiH. Oprema koju ona posjeduje je vrhunska i tu ne zaostajemo ni u jednom segmentu za najpoznatijim svjetskim proizvođačima – kazao je Dobrnjić.

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce