POZITIVAN PRIMJER
BH FIRMA: Od limarske radnje do svjetskog tržišta
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 01 listopada, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Utihnuli su krajiški privredni giganti poput Polietilenke, BIRA-e, Krajinametala…. No, pojavljuju se drugi privatnici koji nastavljaju njihovim stopama.

Svijetli primjer je i Limometal d.o.o., prepoznatljivo ime u Krajini i cijeloj BiH, ali i jedan od lidera na Balkanu u sektoru proizvodnje i prodaje krovno-fasadnih profiliranih limova.

Firma koja je izrasla iz samostalne radnje „Limarija Mulalić“ izuzetno uspješno posluje od 1977. godine.

Od svog osnivanja, poduzeće je vođeno strategijom permanentnog ulaganja u vlastiti razvoj, kako bi se osigurala kompletna ponuda u djelatnosti poduzeća.

Zahvaljujući tome su otvorili vrata svjetskog tržišta.

Potpis Limometala kada je u pitanju pokrivanje nose brojni poznati objekti širom BiH, Balkana, i pojedinih država u EU, a firma je ostvarila suradnje s poznatim svjetskim kompanijama.

 

– Desetljeća truda, rada i stručne radne snage omogućilo je ekspanziju u ono što je danas poznato kao firma Limometal d.o.o.. Velikim trudom i stalnim zalaganjem zaposlenika firme, doveli smo proizvodni pogon na zavidan nivo, a time i podigli kvalitetu svojih usluga. Danas se više fokusiramo na davanje bolje usluge proizvodnje i prodaje, a montažu proizvoda obavljamo preko svojih kooperanata – kaže direktor firme Mensur Mulalić.

Firma trenutno broji 22 zaposlenika, a njihovi proizvodi se nalaze u rukama, ili bolje rečeno, na krovovima kupaca iz država širom svijeta.

Većina njih se nalazi u Europi, a dobar dio se koristio u zemljama Bliskog Istoka, SAD, Južne Koreje…

– Dugoročne i kratkoročne suradnje uspostavili smo s firmama širom svijeta, poput Ecosystem Haus iz Južne Koreje, Keep Company iz Iraka, REMS Immobilien iz Njemačke, A-Group Austrija i druge. Izložbeni salon i prodaju imamo u Cazinu, na adresi Mala Lisa bb, a isporuke naših proizvoda vršimo po cijelom svijetu – ističe Mulalić.

Limometal se može pohvaliti bogatim portfoliom.

Četrdeset godina iskustva u proizvodnji i ugradnji najkvalitetnijeg materijala na objektima, osim na tisuće obiteljskih kuća i stambenih zgrada, omogućili su firmi angažman u izgradnji brojnih poznatih i značajnih objekata, kako u našoj zemlji, tako i u zemljama EU.

 

– U neke od referenci u našem regionu ubrajamo granične prijelaze Izačić, Rača, Karakaj i desetak drugih, najveće tržne centre u BiH poput TC Robot u 10 gradova u BiH, Gadžo Komerc Sarajevo, Tuš Bihać i drugi. FORD Servis u Puli, fabrika prerade ribe Mardešić Dugi Otok, mljekara Meggle Bihać, fabrika lijekova Galenika u Zemunu samo su mali dio naše referenci liste. Također, čast nam je što smo bili dio izgradnje najveće džamijske kupole u BiH u Cazinu – nastavlja Mulalić.

Planovi firme i u narednih nekoliko godina podrazumijevaju unapređenje postojećih procesa, inovacija novih i proširenje asortimana proizvoda.

U posljednjih pet godina Limometal se više puta širio, dva puta radi povećanja proizvodnog pogona, te radi dodavanja maloprodajne prodavnice.

– Pored modernizacije internih procesa i radnog stroja, planiramo i nastavak širenja tržišnog sudjelovanja kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu. Imamo i planove proširenja proizvodnog asortimana u potpuno novoj industriji, ali toliko o tome zasad – govori direktor kompanije.

GP Rača

Sve izraženiji problem poslodavaca u BiH jeste pronalazak adekvatne radne snage. No, u Limometalu se ne susreću s takvim poteškoćama.  

– Ponosni smo na činjenicu da je većina naših radnih kolega s nama već duži niz godina, a nekolicina njih je s nama i preko dvadeset godina. Drugim riječima, dali smo našim radnicima razlog da ostanu, uče i rastu zajedno sa nama, bilo da se radi o visini plaće, uvjetima za rad, iskustvu, ili pak čovječnošću – zaključuje Mulalić.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo