KOMPANIJE
Bh. bonitetno izvrsne kompanije: Mi se protiv korone borimo biznisom
manager.ba/akta.ba BiH 09 srpnja, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Kompanije koje su izašle kao pobjednici iz prve godine krize, prihvatile su je kao izazov a njihovi vlasnici i menadžeri imali su sposobnost prihvatiti i provesti promjene.

 

Mi se protiv corone borimo biznisom - izjavio je Izudin Ahmetlić, vlasnik Hifa Grupacije, na jučerašnjem susretu bonitetno izvrsnih kompanija u Sarajevu, u organizaciji Bisnode a Dun & Bradstreet Company, i dodao da se nada da će biti sve više bonitetni izvrsnih kompanija u BiH i da će ih nadležne institucije ozbiljno shvaćati.

Jer, ovih 15,6% kompanija drži u prosjeku skoro 60% privrede u BiH.

Ovaj susret je bio prilika za uvid u stanje privrede Bosne i Hercegovine godinu nakon početka Covid krize, ali i dodijele certifikati kompanijama Hifa Oil d.o.o. Tešanj, Tehnopetrol d.o.o. Tuzla, cargo-partner d.o.o. Sarajevo, ZIRA d.o.o. Sarajevo, Sector Security d.o.o. Banja Luka i Beta-Comm, IT kompanija iz Visokog, te istakne koliko su bonitetno izvrsne kompanije doprinijele prošlogodišnjim rezultatima privrede.

Kompanije koje su izašle kao pobjednici iz prve godine krize, prihvatile su je kao izazov a njihovi vlasnici i menadžeri imali su sposobnost prihvatiti i provesti promjene.

One su uspjele ne samo da opstanu već i da unaprijede poslovanje i tako (p)ostanu bonitetno izvrsne kompanije. Uspješne kompanije su tamo gdje jesu kao rezultat svog truda, koji treba istaći relevantnim potvrdama poslovnoj javnosti na domaćem i međunarodnom tržištu.

"Certifikat bonitetne izvrsnosti je upravo takva relevantna potvrda a činjenica da ga može imati samo 15,6% od ukupnog broja kompanija koje su predale završni izvještaj odnosno svega 3,25 od ukupnog broj aktivnih privrednih društava u BiH govori koliko su one značajne i kao pokretačka snaga privrede Bosne i Hercegovine.Njihov značaj potvrđuju i sljedeće brojke: bonitetno izvrsne kompanije u Bosni i Hercegovini kreiraju 63% dobiti, 52% izvoza, 49% prihoda od ukupnih rezultata koji prave bh. kompanije, koje su predale završne izvještaje nadležnim agencijama i zapošljavaju 40% zaposlenih u našoj državi", saopćeno je. 

U Brčko Distriktu BiH 14% kompanija od ukupnog broja kompanija koje su predale završne izvještaje nadležnoj agenciji je bonitetno izvrsno, a one daju 43% ukupnog prihoda i 43% ukupne dobiti kompanija Distrikta, čine 100% izvoza i zapošljavaju 35% od ukupnog broja zaposlenih u Brčko Distriktu BiH. U FBiH 16% kompanija je bonitetno izvrsno, a one daju 52% ukupnog Prihoda, 67% dobiti, 53% izvoza I zapošljavaju 42% od ukupnog broja zaposlenih u Federaciji BiH. Republika Srpska ima 15% bonitetno izvrsnih kompanija, koje ostvaruju 45% prihoda, 59% dobiti, 53% izvoza i zapošljavaju 37% od ukupnog broja zaposlenih u ovom entitetu.

Činjenica je da bonitetno izvrsne kompanije imaju minimalni postotak negativnih događaja unutar jedne godine (od 0,00 do 0,70%), tako da certifikat identificira kompaniju ne samo kao dobru prema prošlim rezultatima već ukazuje i na vrijednost kompanije u budućnosti, što je još jedan od pokazatelja vrijednosti izračuna Bisnode Dun & Bradstreet bonitetne ocjene i certifikata bonitetne izvrsnosti.

Certifikat potvrđuje da su ove kompanije sigurni poslovni partneri i u kriznim vremenima, što im daje dodatnu vrijednost. Sve ovo su potvrdili i dobitnici certifikata Izudin Ahmetlić, Hifa Oil Group, Berina Stambol, International Health d.o.o. Sarajevo, Samira Muratović, Agencija Altermedija Sarajevo.

Prema riječima Berine Stambol, direktorice kompanije International Health, postići najviši standard bonitetne izvrsnosti za kompaniju International Health, upravu, zaposlenike, kao i suradnike i partnere, predstavlja potvrdu kvalitete kao i uloženog truda te pruža sigurnost u odnosima s kompanijom. 

“Biti među najuspješnijim kompanijama u BiH je posebna čast ali i još jedna potvrda zdravog načina poslovanja za sve naše partnere i dobavljače, i što je najvažnije, krajnje korisnike naših proizvoda i usluga.  Zadovoljstvo je pripadati grupi najboljih poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini te za to imati i potvrdu u obliku Srebrnog certifikata bonitetne izvrsnosti.  U neizvjesnim okolnostima poslovanja inače, a posebno u okolnostima svjetske pandemije koja je utjecala i koja još uvijek utječe na sve sfere našeg života i poslovanja, certifikat je ne samo potvrda poslovanja već i dokaz sigurnosti u poslovnim odnosima s kompanijom koja ga posjeduje“, dodala je  Stambol.

Samira Muratović, vlasnica i direktorica kompanije Altermedia, nosioca certifikata Platinaste bonitetne izvrsnosti kazala je da u godini koja je iza nas, kada je industrija iz koje dolazi među industrijama koje su doživjele najveći pad I kada je bilo pitanje opstanka I nastavka rada, predstavlja veliku satisfakciju posebno kada tako priznanje dolazi od kompanije Bisnode Dun & Bradstreet koja radi nezavisni monitoring u više od 220 zemalja.

"Certifikat nam je bio najveći poticaj koji smo u to vrijeme mogli dobiti kao potvrdu da ono što radimo, radimo najbolje što možemo i znamo,pomogao nam je u donošenju ispravnih  strateških odluka što činiti I kako nastaviti dalje. Lijepo je znati da ste među 2,5 % kompanija koje posluju na tržištu BiH a koje su platinasto bonitetno izvrsne kompanije. Ovo želimo iskoristiti i da pošaljemo poruku našim klijentima, poslovnim partnerima da s druge strane imaju najpouzdanijeg I najmanje rizičnog partnera za suradnju", poručila je Muratović. 

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Povezani članci

1

2

Tagovi: