SAVJETI
Bezos: Jedan trenutak u životu mi je bio dovoljan da promijenim smjer i postanem uspješan
manager.ba/investitor.me 04 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
investitor.me

S bogatstvom od 185 milijardi dolara, direktor Amazona Jeff Bezos zasigurno je najbogatija osoba na svijetu, ali možda nije najpametniji. Barem je tako Bezos mislio kao student.

 

Prije nego što je Bezos ikad prodao jednu knjigu na mreži, 1980-ih je bio glavni fizičar na Univerzitetu Princeton. I usprkos tome što je bio jedan od 25 najboljih učenika u počasnom programu, Bezos je vjerovao da nije dovoljno pametan za natjecanje s ostalima.

Stoga je, prema Wiredu , promijenio smjer elektrotehnike i računarstva, a to je i promijenilo tok njegova života.

“Osvrnuo sam se po sobi i bilo mi je jasno da u razredu postoje tri osobe koje su puno, puno bolje znali fiziku od mene, i bilo im je puno, puno lakše za učenje”, rekao je Bezos za Wired 1999.

“To je doista bio zapanjujući uvid da postoje ljudi kojima je mozak drugačije podešen”, rekao je.

Bezos je imao ovu epifaniju nakon što se satima bezuspješno mučio da riješi matematički problem.

“Ne mogu riješiti ovu diferencijalnu jednadžbu”, rekao je ekonomskom klubu Washington u septembru 2018. “Zaista je jako teško. Učim sa svojim cimerom Joeyem, koji je također jako dobar u matematici. Nas smo dvoje tri sata radili na jednom zadatku i nijesmo stigli nikuda. ”

On i njegov sustanar napokon su zatražili pomoć od prijatelja Yasantha Rajakarunanayake.

“Pokažemo mu ovaj problem, a on ga gleda, gleda neko vrijeme i kaže ′Kosinus, to je odgovor’. I ja sam poput “To je odgovor?” A on je poput “Da, daj da ti pokažem”, rekao je Bezos.

„Uvede nas u svoju sobu, sjedne nas, ispiše tri stranice detaljne algebre, sve prekriži, a odgovor je kosinus. Rekao sam, ‘Jeste li to upravo shvatili u svojoj glavi?” A on je rekao, ’Ne, to bi bilo nemoguće. Prije tri godine riješio sam vrlo sličan problem. Uspio sam mapirati ovaj problem na taj problem, a onda je odmah bilo očito da je odgovor kosinus. ’”

Prema Bezosu, to je trenutak kad je shvatio da treba nastaviti drugim putem.

“To je za mene bio važan trenutak, jer to je bio trenutak kad sam shvatio da nikada neću biti veliki teoretski fizičar”, rekao je u Ekonomskom klubu.

Bezos je promijenio glavni smjer i “predao se pokretanju vlastitog posla” i danas je najbogatiji čovjek na svijetu i uzor mnogim poduzetnicima.

Bezos je diplomirao elektrotehniku ​​i računarstvo na Princetonu 1986. godine .

1994. dok je radio u hedge fondu, Bezos je otkrio zapanjujuću statistiku da je tadašnji web rastao 2.300% godišnje, što ga je nadahnulo da 1995. pokrene Amazon kao internetskog prodavača knjiga. Danas takozvana “sve trgovina” ima tržišnu kapitalizaciju od preko hiljadu milijardi dolara.

“Vidio sam nerješiv zadatak na tabli i vrlo brzo promijenio glavni smjer iz elektrotehnike ​​u računarstvo”, rekao je Bezos.

Tagovi: