ZAKON SPAŠAVA VINOGRADARSTVO
Bez zakona o vinu nema izvoza
Manager BiH 30 kolovoza, 2023

 

Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH, na koji se čeka duže od desetljeća, omogućit će vinarima i dogodine neometano nastaviti sa izvozom svojih proizvoda u inozemstvo, a novi propisi će, kažu, značajno urediti ovu oblast i kad je u pitanju sama proizvodnja i promet na domaćem tržištu.

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dalo je zeleno svjetlo za prijedlog ovog zakona koji su uputili u Parlament BiH na razmatranje po žurnoj proceduri, s oznakom “EI” kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s pravnom stečevinom EU i međunarodnim standardima u toj oblasti.

Vinari iz BiH očekuju kako će novo zakonsko rješenje što prije dobiti potporu i u Parlamentu BiH, jer bi zabrana izvoza bila pogubna za domaće vinarije, koje godišnje proizvedu od 17 do 19 milijuna litara vina.

 

VINOGRADARSTVO JE ZNANOST
Jedino Hercegovina u imenu ima vina: "Nismo mi Hercegopatlidžan"

Da su žilavka i blatina francuske sorte, butelja bi koštala 100 eura.

Predsjednik vinara BiH, udruženja koje djeluje kao grupa u sklopu Vanjskotrgovinske komore BiH, Radovan Vukoje kaže kako su dugo čekali na ovaj zakon, koji je uvjet Europske unije kako bi se vina iz BiH mogla nastaviti izvoziti i u narednim godinama.

- Trenutno radimo po zakonskim regulativima preuzetim još iz doba bivše Jugoslavije, po kojima od studenoga 2024. godine ne bismo više mogli svoja vina plasirati na tržište Europske unije. Zbog toga nam je veoma važno da novi zakon, čija je izrada počela još 2009. godine, što prije dođe na red za usvajanje kako bismo jednostavno imali sređeno tržište i svoje proizvode nesmetano nastavili izvoziti - kazao je Vukoje.

Dodao je kako republika Srpska ima svoj Zakon o vinu, ali za izvoz proizvoda na strana tržišta potrebno je donijeti zakon na razini BiH koji bi bio usklađen sa regulativama EU.

- Samo naša vinarija vina izvozi u 14 zemalja Evropske unije - rekao je Vukoje za Glas Srpske.

Novi propisi će, istakao je Vukoje, dovesti i do veće valorizacije vina, dok će same proizvođače dovesti u red.

- Mi proizvođači tražili smo na ovaj način, između ostalog, napraviti priču vezanu za čuvanje tog autentičnog stila vinarenja, ali i urediti dio kada je u pitanju gradacija vina, odnosno odrediti što i kad se pušta u promet. Sigurno ima proizvoda koji nisu svojim kvalitetom bili na pravi način gradirani, a puštani su u promet - kazao je Vukoje i dodao kako će, kad zakon stupi na snagu, krenuti u proceduru u vezi sa donošenjem pravilnika.

 

Reklame i registar

Prijedlogom zakona utvrđuju se principi organizacije tržišta vina u BiH i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina.

Značajan dio zakona odnosi se na sustavno uređenje oznaka podrijetla i zemljopisnog podrijetla te označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje ovih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatiziranim vinskim proizvodima i voćnim vinima. Novi propisi omogućit će i uspostavu vinogradarsko-vinarskog registra.

Prema riječima direktora vinarije Podrumi Andrija iz Mostara Miroslava Ćorića, novi zakon će spasti vinare u BiH koji izvoze u inozemstvo.

- Iz našeg podruma u svijet ode 40% vina. Na taj način mi pomažemo manjim vinarijama plasirati svoje vino na domaće tržište. Napokon smo se svi usuglasili i to je veliki korak za sve nas - kazao je Ćorić.

Dodao je kako se kroz pravilnik mora stati u kraj uvozu vinskog grožđa pod oznakom stolnog, što je, kaže, zabranjeno u cijelom svijetu.

- I ono što bi pravilnikom trebalo biti obuhvaćeno je da sve poljoprivredne površine, između ostalog i vinogradi, moraju biti obrađeni kao u Europi. Nama najviše pravi problem kada netko počne vinograd, koji onda zapusti i zarazi sve oko sebe. Kad na snagu stupe novi propisi, svi će morati održavati svoj vinograd ili ga iznajmiti i prodati - rekao je Ćorić.

Vlasnik vinarije Jungić iz Čelinca Željko Jungić objasnio je kako do sada kod izvoza vina u EU nisu morali navoditi vinogradarske regije niti oznaku kategorije vina.

- Dovoljno je navesti podrijetlo vina iz BiH, a certifikat o podrijetlu je izdavala Vanjskotrgovinska komora BiH - kazao je Jungić koji zajedno sa vinarima sa nestrpljenjem očekuje katastar vinogradarskih parcela i oznake zemljopisnog porijekla vina iz Srpske.

 

Glas Srpske / Manager.ba

 

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim