KOMPANIJE
Besplatne usluge njemačkih eksperata za mala i srednja poduzeća u BiH
Manager.ba BiH 18 siječnja, 2020

Savjetodavnu podršku pružaju stručnjaci raznih profila koji su svoj radni vijek proveli u Njemačkoj, stječući širok spektar znanja i iskustava iz različitih oblasti privrede.

 

Zahvaljujući njemačkom programu SES (Senior Experten Service), mala i srednja poduzeća u BiH mogu dobiti stručnu podršku iskusnih njemačkih eksperata u cilju bržeg i lakšeg unapređenja poslovanja i dobivanja rješenja za izazove s kojima se suočavaju. 

SES program je podržan od strane Asocijacije njemačke privrede i Vlade SR Njemačke i provodi se širom svijeta, u nerazvijenim, te zemljama u razvoju i tranziciji.

Savjetodavnu podršku pružaju stručnjaci raznih profila koji su svoj radni vijek proveli u Njemačkoj, stječući širok spektar znanja i iskustava iz različitih oblasti privrede.

U SES bazi se nalazi preko 10.000 stručnjaka koji pokrivaju oko 50 privrednih sektora, što omogućava brzu i uspješnu identifikaciju odgovarajućeg profila eksperta na osnovu popunjenog zahtjeva za angažman eksperta od strane poduzeća (obrazac zahtjeva dostupan na: http://bit.ly/2u7XuRe).

Usluge eksperata su za domaća mala i srednja poduzeća besplatne!

Troškove njihovog rada i avionskih karata do najbližeg aerodroma snosi SES program, a obaveza firme koja angažira eksperta je da pokrije troškove njegovog smještaja, hrane i lokalnog prijevoza, kao i da osigura usluge prevođenja s engleskog ili njemačkog jezika (ako u poduzeću niko ne govori engleski ili njemački jezik) i dnevnicu u iznosu od 7 EUR/dan.

U pojedinim slučajevima, ako SES procijeni da poduzeće već ima dovoljno velik obim poslovanja i zadovoljavajuću profitabilnost, može se desiti da traže učešće poduzeća u pokrivanju transportnih troškova (avio-karte).

Eda – Agencija za razvoj poduzeća je zvanični predstavnik SES programa u BiH, a usluge SES programa su na veliko zadovoljstvo već koristile firme iz oblasti metalske i prehrambene industrije, te proizvodnje medicinskih i stomatoloških instrumenata.

Više informacija o SES programu i pokretanju procedure za odabir odgovarajućeg eksperta, zainteresirana poduzeća mogu dobiti u Agenciji za razvoj poduzeća Eda (kontakt osoba je Srećko Bogunović, mail: srecko.bogunovic[at]edabl.org, telefon +387 51 300 241).

Tagovi: