KOMPANIJE
Banjalučki “Kosmos” počinje proizvodnju fotokatalitičkih filtera
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 12 studenog, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Ministar privrede i poduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je danas da će banjalučko Privredno društvo “Kosmos”, nakon definiranja svih modela suradnje s ruskom kompanijom “Kret”, početi proizvodnju fotokatalitičkih filtera za pročišćavanje zraka za domaće, kao i tržište Srbije i EU.

– Model suradnje je takav da bi se proizvodnja kućišta i elektroničkog dijela filtera radila u “Kosmosu”, dok će srce i sam filter biti dostavljen iz Rusije. Ovo je jedinstvena proizvodnja, a sličnih uređaja takvog kvaliteta nema na europskom tržištu – rekao je Petričević novinarima u Banjaluci nakon razgovora predstavnika “Kosmosa” i “Kreta”.

On kaže da su Rusi došli u današnju posjetu radi informiranja o banjalučkoj kompaniji kako bi se išlo dalje u dogovaranje o tehničkim stvarima i određivanja zajedničkog pravca djelovanja.

– Tih filtera ima više vrsta i od njegovih tehničkih svojstava zavisi kojim će pravcem ići realizacija ovog projekta. Trebamo dostaviti podatke u vezi s prostorima u kojima bi se postavljeni takvi filteri – naveo je Petričević.

On je pojasnio da je do ovog sastanka došlo u skladu s memorandumom koji je delegacija Vlade Republike Srpske krajem kolovoza/augusta potpisala u Moskvi s firmom “Rosteh”, u čijem se sastavu nalazi i “Kret”.

Direktor “Kosmosa” Dušan Vještica naveo je da je razgovarano o oblicima suradnje, uvjetima koje trebaju ispuneti obje kompanije jer je riječ o vrlo složenom proizvodu.

– Sigurno će biti potrebna i nova ulaganja. Ovaj projekt se zasniva na bazi transfera tehnologije, a ugovorom će se definirati međusobna prava i obaveze, a nije isključeno ni da “Kret” investira u tehnologije za realizaciju ovog posla – naglasio je Vještica.

Prema njegovim riječima, početkom narednog mjeseca se očekuje da ruska strana dostavi prve uzorke, a da je moguće da u siječnju/januaru ili veljači/februaru dođe do transfera tehnologije i početka proizvodnje.

Zamjenik generalnog direktora “Kreta” Aleksandar Mitjuškin rekao je da se razmatra plan zajedničke proizvodnje na teritoriji Republike Srpske i da se vrijednost ovog projekta sastoji u tome da se osigura zdravlje stanovništva, jer vrši prečišćavanje zraka od bakterija, virusa i drugih organskih spojeva.

– Drago nam je što je Vlada Republike Srpske zainteresirana za realizaciju ovog projekta. Trenutno se definira vrijednost ovog projekta, pa ćemo cifre moći da objelodanimo uskoro – kaže Mitjuškin.

Tagovi: