INVESTICIJE
Banjalučka kompanija “Etmax” traži od Vlade Republike Srpske koncesije za gradnju solarnog parka ukupne snage 500 megavata.
manager.ba/biznisinfo.ba 04 listopada, 2022

Riječ je o mega projektu vrijednom 880 miliona maraka i ukoliko bi se realizovao bio bi jedan od najvećih ne samo na ovom području nego i u cijeloj Evropi.

Solarni park bi činilo sedam zasebnih elektrana, od kojih je naveća “Nevesinje 1”. Njena snaga biće 200 megavata, a godišnje bi trebala da proizvodi 316 gigavat sati struje. Procijenjena vrijednost ove prve investicije je nešto preko 352 miliona maraka, objavio je portal Capital.

Investitor će po osnovu jednokratne naknade biti dužan da uplati 1,76 miliona maraka, kao i 0,0055 KM za svaki proizvedeni kilovat električne enrgije.

Koncesije će biti dodijeljene na 50 godina”, navodi se u Odluci Vlade Republike Srpske koja je odlučila da sa “Etmaxom” započne pregovarački postupak.

Preostalih šest elektrana imaju iste karakteristike.

Instalisana snaga će im biti 50 megavata, godišnja proizvodnja 79 gigavat časova, a procjena je da svaka vrijedi oko 88 miliona maraka.

Za svaku će biti uplaćena jednokratna naknada od preko 880 hiljada maraka, a investitor će plaćati i već spomenutu naknadu po proizvedenom kilovatu struje.

O kolikoj investiciji je riječ najbolje govori podatak da se vrijednost hidrocentrale “Dabar” procjenjuje na preko 600 miliona KM, a HE Buk Bijela 400 miliona KM. To su dva najveća projekta Elektroprivrede Republike Srpske.

Ako bi se uzelo u obzir da prosječno domaćinstvo godišnje troši oko 6.000 kilovata struje, elektrane u Nevesinju bi zadovoljile godišnju potrebu za oko 130.000 potrošača, piše Capital.