ZANIMLJIVOSTI
Banja Luka bi uskoro mogla postati centar okupljanja ljubitelja kartinga
manager.ba/akta.ba BiH 04 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Vrijednost projekta je više od pola milijuna KM, a podrazumijeva izgradnju centralnog objekta za skladištenje kartinga. Staza dužine 1.170 metara će zadovoljavati sve propisane tehničke uvjete za takmičenja na internacionalnom osnovu, te će nas moći posjećivati natjecatelji iz Austrije, Njemačke i Slovenije.

 

"Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske podržava vrijedne i ambiciozne ljude Auto-moto kluba (AMK) "Karting" iz Banjaluke, koji žele da iz svog budžeta ulože sredstva kako bi izgradili suvremenu karting stazu i učinili je reprezentativnom za takmičenja i treninge", rekla je nakon posjete ovom klubu resorna ministrica Sonja Davidović.

Ona je, nakon razgovora s rukovodstvom AMK "Karting" u banjalučkom naselju Zalužani, rekla da bi nakon završetka radova ova karting staza bila i jedinstvena u BiH.

Dodala je da će i Grad Banja Luka prepoznati dobru namjeru "Kartinga" i izaći u susret klubu, u smislu dobivanja potrebnih dozvola i dokumentacije kako bi oživjeli karting stazu u Zalužanima i afirmirali karting.

Ona je rekla da će ministarstvo na čijem je čelu i financijski podržati ovaj sport.

Nakon što je, vozeći karting i sama isprobala stazu, Davidovićeva je potvrdila da je karting stazi potrebna modernizacija.

Predsjednik AMK "Karting", Radomir Radukić, rekao je da je ovaj klub spreman da iz svog budžeta izdvoji više od pola milijuna KM kako bi najveći grad u Srpskoj postao centar okupljanja ljubitelja kartinga u regionu.

On je dodao da će projekt kojim bi u Zalužanima bila izgrađena suvremena karting staza biti započet čim Grad Banjaluka odobri potrebnu dokumentaciju i stazu pod koncesiju.

"Vrijednost projekta je više od pola milijuna KM, a podrazumijeva izgradnju centralnog objekta za skladištenje kartinga. Staza dužine 1.170 metara će zadovoljavati sve propisane tehničke uvjete za takmičenja na internacionalnom osnovu, te će nas moći posjećivati natjecatelji iz Austrije, Njemačke i Slovenije", rekao je Radukić.

On je napomenuo da je karting u posljednje dvije godine postao popularan u Srpskoj i podsjetio da je 1968. godine održana prva karting trka u centru Banjaluke koju je gledalo oko 20.000 gledalaca.

Radukić ističe da na ovim prostorima postoji znatno interesiranje za automobilski sport, a da bi sadržaj planiran na karting stazi privukao veliki broj posjetilaca iz zemlje i regiona.

Tagovi: