POZITIVAN PRIMJER
Banane rodile u Maglaju, uskoro će ih brati i Zagrepčani
manager.ba/akta.ba BiH 17 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Tropski vrt Amela Bradarića u Liješnici kod Maglaja posjetila je ekipa akta.ba prije dvije godine, a razlog je bio prvi rod banane sorte musa basjo, koju je uzgojio iz sjemena. Ali otad se puno toga promijenilo u njegovom životu.

 

Palma iz Kine

U Liješnici i dalje uspijeva desetak vrsta banana, od kojih su neke visoke i sedam metara, ali i palme, na desetine vrsta katusa, juke, sibirski limun i ostali citrusi, bambus, dvadesetak vrsta agava, ukrasno grmlje, pa čak i kava, kao i palma iz Kine. Sjemena nabavlja iz cijelog svijeta.

Pažnju plijene rascvjetali ljiljani i pavitine različitih boja, a, kako nam kaže, ovog proljeća i magnolije su lijepo cvale. Prije nepune dvije godine život je nastavio u Hrvatskoj, u Zagrebu, gdje je pronašao posao. Otad brigu o vrtu vode njegovi roditelji Šemsa i Fuad.

"Nisam očekivao da će banane ovoliko porasti i da će uopće opstati zbog hladnih zima. Ove godine rodilo je pet stabala. Prezadovoljan sam", ističe Bradarić.

Kako nam je rekla njegova majka, posla ima, ali kada se nešto voli, nije teško. I sama uživa u vrtu jer to joj je najbolji odmor.

 

 

"Amel nas iz Hrvatske Viberom savjetuje što treba posaditi, što zaliti ili premjestiti na drugo mjesto. Kada je uzgojio banane, nitko nije vjerovao da će ovoliko narasti, a ovog ljeta bit će treća berba. Probali smo ih, banana k'o banana", ističe majka Šemsa.

Posjetio Tajland

U dijelu Zagreba gdje živi, na jednoj zelenoj površini počeo je podizati novi tropski vrt, na opće zadovoljstvo svih stanara.

"Komšije su oduševljene, a malo promjene svima dobro dođe. Svi vole zelenilo, a posebno mi je drago što paze na moj vrt", rekao nam je Amel, dodajući da je za njega uzgoj tropskih biljaka velika ljubav, ali i strast.

Prošle godine ostvarila mu se velika želja, posjetio je Tajland, za njega raj na zemlji.

"Bio sam šokiran kada sam vidio banane, kokos i palme u prirodnom ambijentu, njihovu ljepotu i veličinu. Treba to doživjeti. Kao suvenir donio sam nova sjemena palmi", otkrio nam je Amel.

U Zagrebu često posjećuje Botanički vrt i namjera mu je pokloniti palme i kaktuse koje je sam uzgojio.

Tagovi:
Povezani članci

1

2