ROSTOVO
Balkanski Schwarzwald i luka mira u srcu Bosne
Manager.ba/Hocu.ba BiH 08 veljače, 2019

Bosanska brda, planine i pitome doline, kao uostalom i brojna mjesta na zapadu Balkana, imaju svoje tajne. Možda se o tim ukrasima ponegdje i čulo, ali oni su i dalje ostali uglavnom skriveni i pomalo daleki. Daleki i od elitnih magazina i priloga poznatih TV mreža.

Jedno od takvih mjesta je i Rostovo, između Bugojna i Novog Travnika, u srcu centralne Bosne i Hercegovine, koje se smjestilo na 1.160 metara nadmorske visine.

Rostovo je geografski locirano na raskrsnici puteva: Sarajevo-Zenica-Novi Travnik-Bugojno-Kupres-Livno-Split.

Udaljeno je samo 15 kilometara od Bugojna, 110 kilometara od Sarajeva, 120 od Mostara, 60 kilometara od Zenice i 160 od Splita.

Zajedno sa svojim zelenim poljima i brdima nakićenim kućama, vikendicama i mjestima za odmor i rekreaciju, ovaj kutak otkriva bajkovitu stranu Bosne i Hercegovine, koja je počesto zamagljena pričama o siromaštvu, krizama vlada, korupciji i kriminalu…

U ljetnim danima Rostovo svojim zelenilom pomalo podsjeća na svog ruskog imenjaka, grad Rostov, jedan od najstarijih gradova u Rusiji i važno turističko središte u takozvanom Zlatnom prstenu, na obalama jezera Nera u Jaroslavljskoj oblasti.

Uglavnom, uređene oranice i čista polja, brojni potoci, mogu vas na trenutak navesti na pomisao da se nalazite u planinama Švicarske, u Schwarzwaldu, na njemačkom jugozapadu ili, pak, na uređenim poljoprivrednim dobrima u sjevernoj Njemačkoj. 

Kako god, istinska je to, slažu se i posjetitelji i domaći stanovnici, luka mira u srcu Bosne.

 

Rostovo krasi čist zrak i netaknuta priroda

 

 

Uz mir, koji je tako potreban današnjem čovjeku, Rostovo se može se pohvaliti čistim zrakom i još netaknutom prirodom.

“Ovo područje u narodu je poznato kao zračna banja, što je dokazano primjerima ljudi koji su izliječeni samim boravkom na Rostovu”, kažu u etno-selu na Rostovu, gdje posjetitelji, pored prirode, imaju priliku vidjeti i nešto što je ostavština ovog kraja, stare kuće, kočije, alate…

Inače, Rostovo je bilo u žiži javnosti 1984. godine kada je tamo otvoren sportsko-rekreacijski centar za potrebe Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Iz tog perioda mnogi se sjećaju lijepih uspomena s Rostova.

Kasnije se na Rostovu uglavnom zimovalo, a na pripreme su dolazili i nogometaši slavnog splitskog Hajduka, bugojanske Iskre i drugi.

No, tragični događaji 90-tih na Balkanu bacili su crni veo na ovaj kraj i sve do prije nekoliko godina jedino što se moglo vidjeti na Rostovu jeste pustoš i ugašena slika nekih boljih vremena.

 

Uživanje u ljetnim i zimskim danima

 

Negdje s izgradnjom puta iz Bugojna prema Novom Travniku i ostatku BiH, život se polako vraća u ove krajeve.

Iako je ovaj kraj često posjećen samo zimi, kada nudi obilje uživanja u zimskim sportovima, nema sumnje da i u vrelim ljetnim danima ovo može biti izvrsno mjesto za bijeg od gradske vreve i vrućeg asfalta.

Rostovo nudi i relativno bogatu sportsko-reakreacijsku ponudu, staze za planinarenje, za brdski biciklizam i sportsko-rekreacijsko jahanje

A tu su teniski tereni, dvorana…

 

Srednja Bosna poznata po dobrom domaćinstvu i bogatim trpezama

 

Unatoč svemu, bojkovito Rostovo budi nadu da i na Balkanu nije sve opustošeno i uništeno, pokradeno i zaprljano i da za ove prostore može biti nade.

Možda ta nada još čuva vjeru da će Rostovo zaista jednog dana biti bosanski Schwarzwald ili makar poznat koliko i ruski Rostov.

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo