BURZE
Azijske burze skliznule s najviših razina, euro i dalje snažan
Manager.ba Svijet 28 studenog, 2017

Na azijskim su burzama cijene dionica skliznule s najviših razina u deset godina zbog slabosti kineskog i južnokorejskog tržišta, dok se tečaj eura prema dolaru čvrsto drži na najvišim razinama u dva mjeseca.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 6 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju i Južnoj Koreji skliznule između 0,3 i 1,3 posto.

Splasnuo entuzijazam

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 6 sati bio na gubitku 0,65 posto, skliznuvši s najviših razina u deset godina.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja taj je indeks bio blago porastao, zahvaljujući novim rekordnim dosezima S&P 500 i Nasdaq indeksa na američkim tržištima u petak.

No, entuzijazam ulagača ubrzo je splasnuo pa su na većini azijskih burzi cijene dionica pale.

Najviše je, 1,3 posto, potonuo južnokorejski Kospi indeks, što je posljedica pada cijena dionica Samsunga i drugih proizvođača čipova, nakon što je objavljena analiza da će ''super ciklus'' za memorijske čipove uskoro oslabiti.

Skliznula i nafta

"Globalna prodaja poluvodiča snažno je porasla u trećem tromjesečju. No, u četvrtom kvartalu potražnja bi, kao reakcija na prethodni snažan rast, mogla oslabiti, pa postoji i mogućnost zaokreta u trendu cijena", kaže Yoshimasa Maruyama, ekonomist u tvrtki SMBC Nikko Securities.

U Šangaju su, pak, cijene dionica jutros skliznule 0,7 posto, na najnižu razinu u tri mjeseca, što je posljedica novih mjera vlasti za zauzdavanje kreditiranja mikro poduzeća i zaoštravanja regulacije u sektoru upravljanja imovinom.

I cijene nafte su jutros blago skliznule, nakon snažnog rasta prošloga tjedna. Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila šest centi, na 63,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio oko 25 centi, na 58,70 dolara, skliznuvši s najviše razine od srpnja 2015. godine.

Posljedica je to neizvjesnosti oko toga hoće li Rusija na sastanku OPEC-a i drugih najvećih svjetskih proizvođača 30. studenoga poduprijeti produljenje dogovora o smanjenoj proizvodnji nafte do kraja 2018. godine.

Euro čvrst

A na valutnim je tržištima tečaj eura prema dolaru jutros dosegnuo 1,1940 dolara, novu najvišu razinu od 22. rujna, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 1,1930 dolara.

Euro crpi podršku iz vijesti da je u Njemačkoj socijaldemokratska stranka spremna pregovarati s konzervativcima Angele Merkel o novoj velikoj koaliciji kako bi se izbjegli novi parlamentarni izbori.

Američka je valuta oslabila i prema japanskoj, za 0,15 posto, na 111,35 jena.

Zbog toga se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros kreće oko 92,80 bodova, nedaleko od 92,67 bodova, najniže razine u dva mjeseca na koju je u jednom trenutku bio skliznuo u petak.

Pritisak na dolar posljedica je špekulacija da će američka središnja banka Fed zbog niske inflacije u SAD-u sljedeće godine usporiti tempo povećanja kamata.

Tagovi:
Povezani članci

1

2