PROJEKTI
Autoput kroz Tešanj će koštati 182 milijuna KM
manager.ba/akta.ba BiH 24 studenog, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

U tijeku je eksproprijacija trase za brzu cestu Tešanj-Tešanjka, što financira Općina Tešanj.

 

Općinski načelnik Suad Huskić i Pomoćnik Općinskog načelnika Nadir Medarić posjetili su JP Autoceste FBiH kako bi s generalnim direktorom Elmedinom Voloderom i direktorom za građenje Ešefom Džafićem, razgovarali o gradnji Koridora Vc kroz općinu Tešanj.

Za dionicu Putnikovo Brdo-Medakovo su izdata sva rješenja o eksproprijaciji, njih 279, za eksproprijaciju 524 parcela.

Preostalo je da Autoceste FBiH kompletiraju sporazume s vlasnicima. Procijenjena vrijednosti je cca 30 milijuna KM za otkup parcela s ili bez objekata.

U tijeku je eksproprijacija trase za brzu cestu Tešanj-Tešanjka, što financira Općina Tešanj. JP Autoceste FBiH će platiti gradnju (oko 7 milijuna KM), a Općina Tešanj je već platila projekt. Isprojektirana je regulacija rijeke Tešanjke i to će financirati JP Autoceste FBiH. Vodovod do Tešanjke (zbog radova oko postojećih bunara) je isprojektiran (Općina Tešanj), najava je da će financirati JP Autoceste FBiH.

Prema sadašnjim informacijama iz Sarajeva do polovine 2022. godine može se očekivati početak radova. Autoput kroz Tešanj koštat će 182 milijuna KM , a planirani rokovi su 2 godine.

Za dionicu Medakovo-Ozimice je u toku eksproprijacija koja bi trebala biti završena u prvom kvartalu 2022. godine. Ukupno je riječ o 621 parceli i 432 predmeta. Put Jablanica-Trepče će biti financiran kroz gradnju Koridora. Najavljeno je da će biti formiran put kroz Predvojničku (Kiseljak) na Kahvicu, zbog deponije materijala. Ovaj put će omogućiti i skraćivanje puta kroz Crni Vrh.

Sastanak je također iskorišten da se direktori informiraju da postoje određene reakcije s terena za dio projekta i dio eksproprijacije (Kraševo, Jablanica, Karadaglije). Primjedbe se odnose na pristupne puteve, linije eksproprijacije, blizinu stambenih objekata i slično. Dogovoreno je da Općina Tešanj napravi pregled svih takvih slučajeva i da se organizira tematski sastanak na tu temu.

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Povezani članci

1

2

Tagovi: