KOMPANIJE
Austrijski gigant otvorit će stotine radnih mjesta u Hrvatskoj
manager.ba/biznisinfo.ba Regija 14 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Austrijska aeronautička kompanija FAC C je početkom prosinca/decembra 2020. počela gradnju tvornice avio-dijelova u hrvatskoj poslovnoj zoni Sjever 2, u Jakovlju na granici sa Slovenijom.


Tvornica će proizvoditi dijelove koji će se ugrađivati u najpoznatije svjetske avione, piše Poslovni dnevnik.

Prema poslovnom planu FAC C-a, u prvoj fazi će biti zaposleno 450 radnika, izjavila je predsjednica općine Jakovlje Sanja Borovec.

Dodala je da ova investicija, teška 33 milijuna eura, znači osiguranje radnih mjesta stanovnicima ovog područja, bolju egzistenciju za život, ali i vjetar u leđa za dalji privredni razvoj te općine.

O dolasku FAC C-a u Jakovlje počelo je da se priča sredinom 2019. kada je najavljena grinfild investicija austrijske kompanije. Samo u prvoj fazi bilo je predviđeno ulaganje od oko 30 milijuna eura i otvaranje 600 radnih mjesta, a u drugoj fazi je bilo planirano otvaranje još jedne tvornice za proizvodnju unutrašnjih dijelova za avione s ukupno tisuću zaposlenih, navodi Poslovni.

S obzirom na krizu koja je uslijed pandemije Covid-19 pogodila avio-industriju, teško je procijeniti točan obim ukupne FAC C-ove investicije i njenu dinamiku, a o tome se ne izjašnjava ni sam ulagač, primjećuje list.

Dodaje da je kompanija gotovo dvije godine pregovarala o najboljoj lokaciji za svoju fabriku, koja je trebalo da bude na prostoru unutar EU, te da su u najužem izboru, pored Hrvatske, bile sve zemlje istočne i centralne Europe, a u završnici je Hrvatska bila ispred Slovačke i Poljske.

U prvoj fazi je planirana proizvodnja dijelova za Airbus, i to dijelova za unutrašnjost aviona – od pregrada za prtljag i plafonskih panela do ulaznog dijela interijera.

FAC C će u Hrvatskoj poslovati pod imenom FAC C Solutions Croatia.

Austrijska firma ima više od 3.400 zaposlenih u 38 zemalja svijeta i prihode od 782 milijuna eura.

Povezani članci

1

2

Tagovi: