KOMPANIJE
Atlantic Thermal Comfort Research Center na usluzi
Manager.ba Svijet 04 lipnja, 2018

Atlantic ima vlastiti istraživački centar kako bi se osigurala maksimalna sigurnost u toplinsku udobnost za njihove kupce. Fabrice Maillaud, šef centra, otvara vrata dvaju laboratorijskih kuća u kojima se provjeravaju svi Atlantic proizvodi. 

Od kada postoji Atlantic istraživački centar?

Prvi pokusi započeli su u 2007. godini s ciljem da se testiraju i usporede proizvodi u dvije kuće identične u svakom pogledu: isti izgled, isti namještaj, ista izloženost vremenskim uvjetima. Centri su dizajnirani za obitelji sa četiri člana (dvije odrasle osobe i dvoje djece) sa četiri spavaće sobe, dnevnim boravkom, kuhinjom, kupatilom, WC-om, ostavom i garažom. To su standardne kuće s dvije iznimke: one su samo djelomično namještene i ljudska prisutnost je simulirana.

Kako simulirate ljudsku prisutnost?

Ljudska prisutnost simulirana je velikim toplim pločama visine čovjeka prisutnog u svakoj sobi. Sve je programirano prema unaprijed definiranom životnom scenariju. Na primjer, kad "dijete" prođe iz dnevne sobe u svoju sobu da napravi domaću zadaću, osvijetli se soba.

Ljudska aktivnost se prepoznaje automatskim otvaranjem i zatvaranjem roleta, upravljanjem rasvjetom, simulacijom korištenja aparata (usisavač, pećnica, ploča za kuhanje, perilica suđa, računala, televizije ...). Simuliramo čak i korištenje vruće vode kada se član obitelji želi tuširati. Naši proizvodi se doista testiraju u stvarnim uvjetima.

Koje su druge misije Centra?

U Centru provodimo mnogo komparativnih testiranja za procjenu uštede energije. Na primjer, radimo istovremene testove između kuće opremljene hibridnim kotlom s toplinskom pumpom, dok je druga kuća opremljena toplinskom pumpom s električnim pogonom. Ti testovi u konačnici omogućuju nam da pomognemo potrošačima u njihovim izborima oko tri ključna pitanja: potrošnja energije, toplinska udobnost i kvaliteta unutarnjeg zraka. Također, u obzir se uzimaju i drugi kriteriji, poput veličine uređaja, te njihove estetske dimenzije.

Kako ocjenjujete pojam toplinske udobnosti, a time i dobrobiti u kući?

Na istoj temperaturi (na primjer, 20° C, u oba doma Atlanticovog istraživačkog centra), koncept toplinske udobnosti može se razlikovati ovisno o instaliranim proizvodima. Stoga temperaturu mjerimo na tri razine: na nogama, torzu i glavi. 

Kako uspijevate ispuniti očekivanja pojedinaca i predvidjeti ih?

Usko surađujemo s marketinškim odjelom Atlantic Grupe. Oni nam šalju svoje studijske potrebe. Iz ispitivanja koja se provode u ovom istraživačkom centru, definiraju se mogućnosti inovacija ili se modificiraju proizvodi tako da zadovoljavaju potrebe pojedinaca, tržišta i toplinske regulacije. 

Što jamči pouzdanost i objektivnost testova provedenih u ovom centru?

Radimo s neovisnim znanstvenim odborom. Susrećemo ih dva puta godišnje. Razgovaramo o dobivenim rezultatima, napretku građevinskog sektora i planiramo s njima nove testove koji dolaze. Ovo nezavisno tijelo omogućuje da se zajamči objektivnost našeg istraživanja i da imamo vanjsku perspektivu.

Atlanticov partner i ovlašteni zastupnik za Bosnu i Hercegovinu je kompanija Nobel Corporation iz Mostara, nekoliko puta proglašena najboljom kompanijom u BiH.