DOLINA NERETVE
Arheološko otkriće odgodilo projekt težak preko 65 milijuna eura
Manager Regija 21 travnja, 2023

Gotovo desetljeće se u Dolini Neretve iščekuje sustavno i dugoročno rješenje problema zaslanjene morske vode koja prodire uzvodno i lagano ubija poljoprivrednu proizvodnju, glavnu djelatnost tog kraja.

 

Tračak nade pojavio se s hrvatskim Nacionalnim projektom navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u okviru kojega je Donja Neretva odabrana za pilot projekt.

Vrijednost pothvata procjenjivala se na više od pola milijarde kuna, a predviđao je realizaciju u dvije faze, najprije fizičke barijere prodoru zaslanjene vode, te potom u drugoj fazi izgradnju sustava distribucijske mreže do obradivih poljoprivrednih površina. Projekt je predviđen i za financiranje iz europskih sredstava.

No, u tijeku priprema iskrsnuo je problem. Odabrani lokalitet za gradnju pregrade, između Komina i Opuzena, pokazao se mjestom vrijednog arheološkog nalazišta.

Hrvatske vode tijekom snimanja terena i podvodnih istraživanja još 2021. su utvrdili su kako se u koritu Neretve nalaze ostaci dva drvena plovila, točnije monoksila i jedne neretvanske lađe, te amfora i ulomci rimske keramike i obrađenog drva. Lani je istraćeno pet podvodnih arheoloških sondi i nađeni su ulomci obrađenog drva koji vjerojatno pripadaju brodskoj konstrukciji, dok je dio amfora bio položen u nizu i navodi kako se radi o brodskom teretu.

Zaključeno je kako je na lokaciji predviđenoj za gradnju pregrade pronađen ostatak brodoloma još iz rimskog razdoblja, na kojemu je vjerojatno sačuvan dio tereta i moguće brodske konstrukcije. Procjenjuje se po podacima iz Hrvatskih voda, kako se radi o razdoblju kraja 1. stoljeća prije Krista do prve polovice 1. stoljeća.

Vrijedni artefakti su djelomično ili u cijelosti ukopani u pijesku i mulju, te su sondiranjem dokumentirani, a sada je, prije nego se krene s bilo kakvim aktivnostima na projektu postavljanja brane i gradnje sustava navodnjavanja, Hrvatske vode angažiraju stručnjake koji će provesti podvodno istraživanje i konzervatorsko-restauratorske radove.

Nakon javnog natječaja, zaključen je ugovor s Institutom za pomorsku baštinu Ars Nautica iz Pašmana kojemu je dodjeljen taj posao vrijedan 600.000 eura i za koji ima četiri mjeseca od uvođenja u posao.

Nakon toga, nastavit će se i aktivnosti s projektom spašavanja proizvodnje u Dolini Neretve. 

Projekt postavljanja mobilne pregrade i stvaranja bazena nezaslanjene vode koja bi se sustavom tlačne distribucijske mreže transportirala na poljoprivredne površine omogućio bi ispiranje soli iz površinskog sloja tla i osiguralo kvalitetnu vodu za uzgoj poljoprivrednih kultura.

Idući korak za Hrvatske vode bit će pripremiti sve da se konačno može i krenuti s ulaganjem, za koje će biti potrebno 73,5 milijuna eura.


Poslovni dnevnik / Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
ASA BOLNICA
ASA Bolnica Sarajevo, februar 2024
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet