ČAROBNJAK ZA PIVO
Amerikanac iz Kanzasa u Trebinju otvorio prvu pivaru zanatskog piva
Manager.ba/nezavisne.com BiH 04 prosinca, 2018

Andrew Manford, Amerikanac iz Kanzasa, otvorio je u Trebinju prvu pivaru zanatskog piva, u kojoj će se i proizvoditi i piti pivo, a za početak planira proizvodnju od 4.000 litara mjesečno.

Kaže da je prije dvije godine prvi put turistički posjetio Trebinje, zatim se vratio naredne godine ponovno, a u veljači ove godine se preselio u ovaj grad zato što ga je odmah zavolio i odlučio u njemu nastaviti život.

“Prelijep grad, ovdje mi je jako lijepo i shvatio sam da mogu ovdje živjeti i proizvoditi pivo zato što sam već deset godina kemijski inženjer i radio sam u farmaceutskoj industriji. Znam praviti dobra piva i, kako sam primijetio, u Trebinju nema pivara”, rekao je na otvaranju Pivare OZ, kako ju je nazvao po čuvenom filmu “Čarobnjak iz Oza”, pišu Nezavisne novine.

Kaže da mu je još na fakultetu pivarstvo bilo hobi kojim se bavio kod kuće, a sada ima planove da od toga živi.

Zasad će praviti i prodavati četiri vrste zanatskog – craft piva, dva svijetla i dva tamna, koja pravi bez ikakvih aditiva i konzervansa, na potpuno prirodan način, a procenat alkohola se kreće od 4.6 do 6.8, dok i okusi i mirisi stvaraju različite užitke, ovisno od osobe.

“Meni je poznato da je Trebinje vinski kraj i da je teško gostima nametnuti pivo, ali garantiram izvanrednu kvalitetu koja je dosta drugačija od industrijskih piva koje se ovdje konzumiraju, a sve sirovine, ječam, pšenicu i kvasac, nabavljam gotovo sa svih strana svijeta, mada najviše iz Njemačke, Amerike i Češke, ali i iz Velike Britanije”, kaže Andrew i uz osmijeh dodaje da je jedini trebinjski sastojak voda.

Kaže da mu je za pivo potreban specifično obrađen ječam koji se ne može koristiti direktno sa polja, ali kada bi u Trebinju našao nekog uzgajivača koji ovu žitaricu zna tako obrađivati, pokušao bi i sa domaćom sirovinom.

Ne brine ga konkurencija, za koju zna da ima postrojenja u blizini Trebinja, jer su to potpuno različiti proizvodi od njegovog piva, a očekuje narudžbe i trebinjskih, ali i ugostitelja iz okolnih gradova, koji su, zajedno sa brojnim turistima i građanima Trebinja, nazočili zvaničnoj prezentaciji organiziranoj proteklog vikenda.

Već prve večeri, poznate su ga trebinjske pivopije prozvale čarobnjakom iz Oza – za pivo.

 

 

Andrew Manford za dva tjedna ima i prvu festivalsku prezentaciju svog piva u Mostaru, a u siječnju u Sarajevu, na festivalima craft piva.

“Ovo su samo kratkoročni planovi, jer, ako sve bude išlo po planu, na proljeće planiram proširiti asortiman na još dvije vrste točenog piva”, te dodaje da u planu ima i vrstu piva pilsner na koju su naviknuti ljudi u ovim krajevima.