DOMAĆI BRAND
Američki ekspert radi na novim proizvodima “Laste”
Manager.ba BiH 25 siječnja, 2020

U laboratorijima i uredima firme Violeta u Grudama kreiraju se nova tehnologija i proizvodni programu tvornice „Lasta“.  Podsjećamo, Lastu Čapljina je prošle godine kupila je Violeta iz Gruda. Najavljeni su rekonstrukcija pogona, modernizacija i automatizacija proizvodnje.

 

U međuvremenu stručnjaci iz Violete od građevinaca do tehnologa, detaljno su sagledali stanje i na kraju zaključili:

Mora se promijeniti cijeli krov, cijeli pod, sve fasade, instalacije i tehnologija. Sve je dotrajalo potrebne su inovacije, da bi se cijenom i kvalitetom moglo konkurirati na europskom tržištu“!

Drugim riječima kazano od nekadašnjeg giganta prehrambene industrije koji je u proteklih tridesetak godina tavorio i propadao, ostat će samo kostur i ime, koje je i privuklo menadžment Violete.

Realizacija programa Lastine reanimacije počela je u Violetinom građevinskom uredu, nastavila se u službama za istraživanja i analize tržišta, te laboratoriju, javlja Radio Čapljina.

Proizvodnja za velika tržišta

Violeta je u projekt ulaska u prehrambenu industriju angažirala svoje i ljudske i materijalne resurse. Za obične promatrače za sada su vidljivi samo radovi na krovu tvornice na rubu Čapljinskog polja, ostalo tek slijedi.

– Imamo velike planove s Lastom, sad se rade projekti, rade se planovi, rade se istraživanja tržišta, želimo raditi serijsku proizvodnju keksa, međutim ako nije veliko tržište, ako nisu velike serije to nije serijska proizvodnja, tako da još sagledavamo mogućnosti. Angažirali smo i konzultante, jedan je iz SAD-a, drugi iz Francuske, tako da ćemo s njima vidjeti što se radi na velikim tržištima, koja je tehnologija najmodernija i najnovija i koji su proizvodi budućnosti – kazao je Petar Ćorluka, direktor Violete.

Potcrtao je da će zadržati najvažnije, tradicionalne Lastine proizvode, ali će ih sigurno unaprijediti, oplemeniti i sa novim tehnologijama pakiranja poboljšati.

 

Prilagodit će proizvodnju

– U našim pogonima mogli ste vidjeti koji je nivo organizacije, nivo proizvodnje, tehnologije i kontrole kvalitete, još viši nivo želimo napraviti u prehrambenoj industriji. Nećemo žuriti, ali idemo sigurnim koracima, prema tom cilju – naglasio je Ćorluka.

U kreiranju novog Lastinog asortimana sa stručnjacima iz Violete i konzultantom iz SAD-a, novinari su u laboratoriji zatekli Bosu Šutalo, zadnju tehnologinju poduzeća Lasta, koja u pristupu ističe po njoj, važnu novinu:

– Htjela bi napomenuti bitnu razliku u odnosu na raniju praksu. Sada mi ovdje u laboratoriju, razvijamo proizvode i na osnovi tih proizvoda nabavljat ćemo strojeve i linije. Znači procedura proizvodnje će se prilagoditi proizvodu kojeg smo dobili u laboratoriju, a ne da kupimo stroj, pa onda proizvod prilagođavati stroju, po meni ovaj je put puno bolji – naglašava ona.

Iz Violete se za sada decidirano ne izjašnjavaju o startu nove akvizicije, što će ovisiti i o građevinskoj operativi. Pred njima je dosta posla od nabavke i instalacije novih proizvodnih linije, obuke radnika, probnog perioda…, uglavnom izvjesno je da bi to trebalo biti u tekućoj godini, javlja Radio Čapljina.

Tagovi:
Povezani članci

1

2