KOMPANIJE
Amazon kreće u borbu protiv klimatskih promjena: Naručuju 100 tisuća električnih dostavnih vozila
Manager.ba/zimo.dnevnik.hr Svijet 20 rujna, 2019
Izvor fotografije:
poslovni.hr

Najbogatiji čovjek na svijetu i izvršni direktor Amazona Jeff Bezos najavio je kako ne žele biti samo jedna od kompanija koja se zalaže za borbu protiv klimatskih promjena, već žele dati primjer ostalima i svojim ponašanjem zaista napraviti razliku.

Obećao je kako će do 2024. njegova kompanija koristiti 80 posto energije iz obnovljivih izvora, dok do 2030. žele koristiti 100 posto obnovljive izvore energije.

Amazon želi ispuniti sve zahtjeve Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama te do 2040., dakle deset godina ranije u odnosu na rokove zacrtane tim sporazumom, postići nultu stopu emisije stakleničkih plinova.

Kako bi u tome uspjeli, Bezos je najavio suradnju s proizvođačem automobila Rivianom od kojeg će naručiti čak 100 tisuća električnih dostavnih vozila. 

Već za tri godine 10 tisuća takvih vozila trebalo bi dostavljati proizvode diljem SAD-a, dok bi do kraja sljedećeg desetljeća svih 100 tisuća vozila trebala zamijeniti sadašnje dostavne kombije i kamione s motorima s unutarnjim izgaranjem.

 

Električno dostavno vozilo Rivian (Foto: Amazon)

 

U suradnji s organizacijom The Nature Conservancy investirat će i 100 milijuna dolara u fond za zaštitu Zemlje od klimatskih promjena Right Now s ciljem očuvanja i zaštite šuma i močvara diljem svijeta.

Upravo su "zdrave šume, močvare i pašnjaci neki od najučinkovitijih alata s kojima se možemo boriti s klimatskim promjenama, no moramo djelovati što prije", komentirali su iz te organizacije povodom suradnje s Amazonom.

Također, obvezali su se i redovito mjeriti stakleničke plinove i objavljivati izvještaje o rezultatima tih mjerenja, kao i implementirati brojne različite strategije i mjere koje bi trebale pomoći pri smanjenu emisije stakleničkih plinova.

Jeff Bezos kaže da je razgovarao i s izvršnim direktorima drugih velikih kompanija koji su također pokazali veliki interes za borbu protiv klimatskih promjena tako da bi u budućnosti mogli očekivati slične najave koje idu prema smanjenju emisije stakleničkih plinova i od drugih velikih kompanija i njihovih šefova.

Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna