ZVORNIK
Alumina nastavlja s ulaganjima, lanjska dosegla 10 milijuna eura
Manager BiH 19 siječnja, 2024

Alumina iz Zvornika prošle je godine u nove projekte investirala oko 10 milijuna KM, rekao je pomoćnik direktora za održavanje i investicije Alumine Gordan Vuković.

 

Počela su s radom dva nova reaktora za proizvodnju silika gela u sektoru Alusil, što je omogućilo povećanje kapaciteta proizvodnje silika gela za oko 30%.

Tijekom prošle godine u krugu Alumine, u okviru pogona za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, izgrađena je još jedna linija za prijam i istakanje gotovih proizvoda s pripadajućim silosima.

U završnoj su fazi radovi na instaliranju sedme linije za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, što će omogućiti povećanje kapaciteta proizvodnje za 10.000 tona na godišnjoj raziniž.

Kadrovi Alumine sami su projektirali i izradili postrojenje na novoj liniji mlin cjepiva, a troškovi izrade iznosili su oko 240.000 KM, dok je njegova nabavna cijena na tržištu oko 600.000 KM.

Vuković je napomenuo kako je u završenoj fazi i izrada sušare hidrata.

Vuković je istakao kako je među novim projektima u Alumini i izgradnja bazena za neutralizaciju otpadnih voda u sektoru Alusil.

U sklopu pogona kemijske pripreme vode (HPV) gradi se objekt za opremu za dobijanje demineralizirane vode, a predstoji i izgradnja postrojenja tankvane, gdje će biti smještene posude demi vode i druga nužna oprema.

"Kompletna linija za proizvodnju deminiralizirane vode novim postupkom je naručena iz Kine i uskoro očekujemo isporuku i instaliranje opreme u novoizgrađenom objektu", zaključio je Vuković.


Srna | Manager.ba
 

Video
ALISA GEKIĆ, LINK
LiNK je kreirao više od 4.000 radnih mjesta
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
Savjeti