KOMPANIJE
ALMA RAS: BH. kompanija koja uspjeh mjeri sa zadovoljstvom njenih zaposlenika
Manager.ba/akta.ba BiH 20 veljače, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Mnogo je primjera gdje je menadžment ove kompanije dao veliko povjerenje mladim sposobnim ljudima, istovremeno prkoseći uvriježenom mišljenu da je uspjeh moguće postići samo izvan granica ove države.

 

Kada je riječ o zadovoljstvu na radnom mjestu, pored financijske stimulacije, sve češće se spominje i važnost dobre organizacije, raspodjele aktivnosti i nadležnosti, te veoma bitan faktor - međuljudski odnosi.

Danas, na popularnosti dobivaju poslodavci koji kreiraju takvu korporativnu kulturu da svojim uposlenicima daju mnogo više od radnog mjesta.

Jedna od bh. kompanija koja razvija zavidnu poslovnu klimu cijeneći individualne razlike svakog pojedinca jeste Alma Ras.

Mnogo je primjera gdje je menadžment ove kompanije dao veliko povjerenje mladim sposobnim ljudima, istovremeno prkoseći uvriježenom mišljenu da je uspjeh moguće postići samo izvan granica ove države.

Danas, ti isti mladi ljudi sudjeluju u donošenju strateških odluka te ključnim pregovorima, nadmašujući očekivanja svih.

Prilika za napredak u karijeri          

Elvira Šehić, tadašnja apsolventkinja Pravnog fakulteta, u potražnji za poslom „pokucala“ je na vrata velike kompanije Alma Ras, gdje je svoje prve zadatke obavljala na mašini za šivanje. Nakon samo nekoliko mjeseci rada u istoimenoj kompaniji,  prijavom na interni oglas, pružena je mogućnost da obavlja poslove poslovnog asistenta.

"Naravno, s velikim entuzijazmom sam prihvatila. Svakom zadatku pristupala sam ozbiljno, te u svakom momentu bila spremna za dalje učenje i angažman više. Dvije godine poslije, uslijedila je još jedna prilika. Šansa da gradim karijeru – ovaj put pozicija HR generalist. Ukazano mi je povjerenje, vjerovanje da se mogu nositi s većim odgovornostima, te brinuti o najznačajnijem resursu kompanije – zaposlenima", riječi su ove uspješne i ambiciozne zaposlenice.

Da je pozitivnih primjera još, pokazuje i put Damira Hadžića, uposlenika koji je u ovu kompaniju došao kao pripravnik. Svoju prvu priliku da samostalno radi dobio je na poziciji rukovođenja manjom grupom ljudi. Kroz period od dvije godine, a na osnovu ostvarenih rezultata, kompanija je prepoznala i nagradila zalaganje dodatnim edukacijama, te pružila priliku za napredovanje preko pozicije tehnologa u proizvodnji, pa sve do trenutne pozicije rukovodioca pogona.

"Uvijek sam smatrao da ima posla za sve koji vole i žele da rade. Posebno me raduje činjenica da kompanija Alma Ras nudi mogućnost stalnog napredovanja, što u mom slučaju djeluje poticajno, budi motivaciju i tjera me da budem bolji, dodatno se educiram i unapređujem. Na tom putu potrebno je mnogo truda i odricanja, ali kada pozitivni rezultati ne izostaju, onda nije ni teško dodatno se angažirati", naglašava ovaj mladi i uspješni sugovornik.

Iz kompanije Alma Ras ističu da je mogućnost i dinamika samog napredovanja upravo ono na što su iznimno ponosni. Inicijativa, trud i zalaganje uposlenika vrlo često donose rezultate pa tako oni koji su puni ambicija i želja, grade, unutar svoje matične kuće, karijeru uzlaznom putanjom. Uz rast kompanije i oni su dobili mogućnost za napredak.

Upravo zadatak svih uposlenih na ključnim pozicijama jeste da otkriju potencijal, kompetencije i afinitete koji će kasnije zadovoljiti želje svih, te im pružiti dodatni elan i motiv za rad. Kako najavljuju, u narednom periodu, otvarat će se nova radna mjesta, te će ovo biti idealna prilika za ambiciozne mlade koji žele da naprave velike i značajne korake u životu.

Najpoželjniji poslodavac

Menadžment kompanije Alma Ras odavno je svjestan činjenice da se snaga uspješnosti mjeri sa zadovoljstvom svih počevši od uposlenih, preko kupaca i poslovnih suradnika pa sve do značajnih poslovnih subjekata. Tome u prilog ide činjenica, da sedmu godinu zaredom, dobivaju titulu najpoželjnijeg poslodavca u sektoru u kojem djeluju. Ovom priznanju doprinose kako njihovi uposlenici tako i oni koji ih vide kao potencijalne poslodavce.

Tagovi:
Povezani članci

1

2