KOMPANIJE
Adidas i Puma: Firme izrasle u ratu dva brata
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 09 srpnja, 2018

Adidas i Puma među najpoznatijim su kompanijama za proizvodnju sportske obuće u svijetu. No, malo ko zna da su ove dvije kompanije osnovala dva brata i da su nastale „od zle krvi“ među njima.

Priča je počela dvadesetih godina prošlog vijeka kada su braća Nijemci Adolf i Rudolf Dassler u vešeraju svoje majke pokrenuli zajedničku firmu za proizvodnju obuće, “Gebrüder Dassler Schuhfabrik” (Tvornica obuće braće Dassler).

Počelo je bolje nego što su mogli očekivati te su vrlo brzo postali službeni dobavljači nekih reprezentacija već na OI 1928. u Amsterdamu, a proslavili su se kada je legendarni Jesse Owens u njihovim patikama osvojio četiri zlata na OI u Berlinu 1936.

No kako je rasla prodaja, rasle su i tenzije među braćom. Prekretnica u njihovim odnosima bio je II svjetski rat, tokom kojeg su oba brata postali gorljivi nacisti.

I dok niko ne zna šta je tačno prouzrokovalo njihovo neprijateljstvo, govori se kako je ono rezultat nesporazuma. Tokom jednog bombardovanja Adolf i njegova žena sklonili su se u sklonište gdje se već nalazio Rudolf sa porodicom.

„Eto opet prljave kopiladi“, rekao je tada Adolf, misleći na savezničke avione, no Rudolf je to protumačio kao komentar koji se odnosio na njega i njegovu porodicu.

Do kraja rata, braća su podijelila kompaniju i vodila vlastiti rat – u poslovnoj areni. Adolf, koji je volio da ga zovu Adi, nazvao je svoj posao Adidas, kombinujući svoje ime i prezime. Rudolf je pokušao isto i nazvao firmu Ruda, ali je kasnije naziv ipak promijenio u Puma.

Priča se da braća nikada više nisu razgovarala a njihovo rivalstvo podijelilo je čak i njihov rodni grad Herzogenaurach u kojem su svoje konkurentne fabrike sagradili na suprotnim stranama rijeke. U gradu se tačno znalo koje trgovine, pekare i kafane pripadaju “adidasovcima”, a koje “pumašima”. Cijele porodice bile su ili na jednoj ili drugoj strani.

Tek u septembru 2009. godine, dugo nakon smrti braće, kompanije su svoje rivalstvo ostavile po strani. Rat je na simboličan način završen fudbalskom utakmicom zaposlenika dva giganta u rodnom Herzogenaurachu gdje je i danas sjedište Adidasa i Pume.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce