NAJVEĆA INVESTICIJA EBRD-a U TURIZAM
70 milijuna eura za udio u turskom holdingu u Hrvatskoj
Manager.ba/indikator.ba Regija 30 svibnja, 2018

U sklopu najveće investicije u sektor turizma u svojoj povijesti, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor o kupnji približno 25 posto udjela, kojim postaje dioničar tvrtke D Marinas B.V., holding kompanije koja trenutno upravlja mrežom od 10 marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj, a koje posluju pod brendom D-Marin. 

Investicijom EBRD-a, vrijednom 70 milijuna eura, financirati će se razvojni planovi kompanije, uključujući i razvoj upravljanja marinama, buduće akvizicije i razduživanje. 

D Marinas B.V. je najveći i jedini međunarodni lanac marina u istočnom Sredozemlju, koji upravlja s više od 8000 vezova. Vlasnik kompanije je Doğuş Holding A.S., jedna od vodećih poslovnih grupacija u Turskoj i dugogodišnji partner EBRD-a. 

Širenje poslovanja omogućit će razvoj turizma na lokalnom nivou, daljnji rast i otvaranje novih radnih mjesta. Projekt uključuje i korištenje tehničkih sredstava iz EBRD-ovog Posebnog fonda dioničara koja su namijenjena financiranju edukacijskih programa s ciljem otvaranja novih prilika za obrazovanje uz rad, posebno za mlade i za žene. 

Investicija je realizirana u sklopu novog EBRD-ovog Programa uključivog turizma za istočno Sredozemlje čiji je cilj potpora rastu i razvoju turizma na lokalnoj razini kroz ulaganja u hotele i turističke kompanije. 

Prvi potpredsjednik EBRD-a Jurgen Rigterink izjavio je prilikom potpisivanja ugovora u Zagrebu: "Očekujemo da će ovo ulaganje otvoriti nove mogućnosti za lokalne poduzetnike i stvoriti nova radna mjesta. Početak turističke sezone pravo je vrijeme za potpisivanje ugovora o ovako važnoj investiciji, kojom EBRD daje prijeko potreban kapital za nastavak razvoja", izvijestio je Poslovni dnevnik. 

D-Marin upravlja s 10 marina u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj, čineći jedan od najvećih međunarodnih lanaca na istočnom Mediteranu. D-Marin zapošljava ukupno 502 radnika, od čega 155 u Hrvatskoj.

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo