KOMPANIJE
50 NOVIH RADNIKA: Prnjavorski Standard u opremu ulažu dodatnih 200.000 KM
manager.ba/akta.ba BiH 15 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Do sada su uspjeli da zaposle 42, a sada traže još 50 novih radnika, jer im je knjiga narudžbi do kraja godine popunjena i žele pošto-poto da ispoštuju svog kupca Ikeu

 

Poslovni plan prnjavorskog “Standarda” početkom godine, kaže vlasnik Edin Dacić, bio je rast 30 POsto i zapošljavanje sto dodatnih radnika. Pandemija korona virusa je u jednom trenutku usporila plan, a onda se dogodila ekspanzija.

Do sada su uspjeli da zaposle 42, a sada traže još 50 novih radnika, jer im je knjiga narudžbi do kraja godine popunjena i žele pošto-poto da ispoštuju svog kupca Ikeu, piše prnjavor.info.

"Mi činimo sve da privučemo interesiranje ljudi svih profila. Za sve ima mjesta kod nas, da li da se radi o proizvodnji, inženjerima, u pripremi, kontroli kvalitete. Jako smo zainteresirani da nastavimo naš kurs rasta i da realiziramo sve naše programe razvoja", kaže Edin Dacić, predsjednik Upravnog odbora “Standard” Prnjavor.

Od početka godine uložili su 320 tisuća maraka za nabavku opreme, sada planiraju da ulože još 200 hiljada. U posljednjih mjesec dana nabavili su i dva CNC obradna centra pa su im, između ostalog, potrebni i CNC operateri. Mašina radi u novom softverskom sistemu i duplo efikasnija od dosadašnjih, pojašnjavaju u Standardu.

"Trenutno nam trebaju četiri operatera za ovu mašinu, ali mi planiramo i u budućnosti da proširujemo proizvodnju tako da će nam trebati još operatera. To je sigurno šansa mladim ljudima da nauče da rade i da svoja znanja šire dalje", kaže Saša Ignjatić, izvršni direktor “Standarda”.

Potrebe za radnicima, pogotovo mladih ima u svim sektorima, poput službe razvoja ili kontrole, što govori o ozbiljnosti posla kojim se bave.

"Proizvodi koje mi isporučujemo za Ikeu moraju proći kako naša interna, tako i testiranja koja se rade u Ikeinim akreditiranim laboratorijima. Naši proizvodi idu na prekooceanske destinacije i tek nakon ovih testiranja, koji su rigorozni, dobivaju zeleno svjetlo za isporuku. Neka testiranja traju sedam dana neka osam sedmica", pojašnjava Gabriela Sigismundi iz Službe razvoja.

Roman Rudakević, šef kontrole, dodaje da se u ovom poduzeću može puno naučiti, steći i znanje i iskustvo i napredovanje.

"Kako raste proizvodnja, zahtjevi kupaca postaju sve veći i količinski i što se tiče samog kvaliteta, i u službi kontrole kvaliteta su potrebni novi radnici i stalno smo u potrazi za njima", kaže Roman Rudakević, šef kontrole u poduzeću “Standard”.

Inače, ova firma trenutno ima oko 76 različitih proizvoda, a obim posla i dalje raste.

Povezani članci

1

Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti