VRIJEDI PROČITATI
5 savjeta od multimilijunaša koji je nekada radio u supermarketu
Manager.ba Svijet 23 svibnja, 2018

Pogledajte Instagram nalog poduzetnika Mannyja Khoshbina kojeg prati 650 tisuća ljudi: vidjet ćete luksuzna auta, palače, po mjeri krojena odijela, i prekrasan obiteljski život. Ipak, ukoliko pogledate njegove postove sa više pažnje, primijetiti ćete nešto drugo.

Mnogi njegovi postovi popraćeni su inspirativnim citatima, savjetima i podrškom za poduzetnike. Njegov profil je na neki način vodič kako postići ogroman uspjeh ako počnete od nule.

Niko nije kompetentniji od njega da ispriča tu priču. Khoshbin je nekada radio u Kmart-u, američkom lancu supermarketa. Nekoliko desetljeća poslije, njegovo bogatstvo procjenjuje se na sto milijuna dolara.

Khoshbin je počeo bukvalno od nule. Kada je imao 14 godina sa svojom obitelji je došao u SAD bježeći od građanskih sukoba u Iranu. Bili su bez prebijene pare i živjeli u vagonu nekoliko tjedana prije nego što su se uselili u stan. Sa oskudnim poznavanjem engleskog jezika i velikom potrebom da zaradi novac za osnovne životne potrebe, Khoshbih je počeo raditi u Kmart-u za 3,15 dolara po satu a na poslu je bio izložen zlostavljanju na rasnoj osnovi od strane kupaca.

„Bilo je to grozno iskustvo“, prisjeća se Khoshbin. Ipak, ta monotonost inspirirala ga je da sanja veće snove. Odlučio je postati financijski neovisan i ostvariti svoje snove.

Khoshbin je neumorno radio u Kmart-u da zaradi za Hondu Accord iz 1983. godine, a koristeći auto uspio je dobiti bolji posao u kompaniji koja se bavi proizvodnjom guma. U Kmart-u je zarađivao nešto više od 100 dolara tjedno. Svaki tjedan je uzimao 100 dolara od svoje zarade i odvajao na stranu te je nakon godinu dana imao dovoljno novca da kupi Hondu. Danas, on posjeduje luksuzna auta u vrijednosti 20 milijuna dolara, uključujući McLaren P1 i Porsche 918.

Iskoristio je svaku moguću priliku da ostvari još veći uspjeh. S vremenom je uspio dobiti i licencu za rad s nekretninama i počeo je graditi svoje carstvo nekretnina. Ostalo je povijest. Trenutačno, Khoshbin Company portfolio nekretnina uključuje 500,000 kvadratnih stopa posjeda u šest saveznih američkih država.

Khoshbin je odlučio podijeliti 5 savjeta koji će svakome pomoći udvostručiti uspjeh:

1. Postavite čvrst cilj

„Prosječne tehnike određivanja ciljeva daju prosječne rezultate“, Khoshbin upozorava. Umjesto, toga, on preporučuje da budete agresivniji – napravite točan plan i zacrtajte gdje želite biti za jednu, dvije, tri, pet, deset i dvadeset godina. „Postavite ciljeve kojima se možete posvetiti 100 posto svake godine", kaže on. „Onda se držite tih ciljeva.“

2. Definirajte svoj plan

„Ne možete doći od točke A do tačke B u mraku“, Khoshbih objašnjava. Uključite sva svjetla i isplanirajte svaki korak putovanja da bi ostvarili svoje jednogodišnje, dvogodišnje, petogodišnje, desetogodišnje i dvadeetogodišnje ciljeve.

3. Uvijek budite u potrazi za znanjem

„Tijekom vožnje ka vrhu, morate unaprijediti svoje vozačke vještine“, kaže Khoshbin kao poznavatelj auta. „Okružite se uspješnim pojedincima koji razmišljaju na sličan način kao vi i upijajte znanje kao spužva. Zapamtite: nitko se nije rodio kao ekspert, stoga odbacite nesigurnost.“

4. Uzmite tjednu pauzu

Khoshbih predlaže da naprimjer svakog ponedjeljka uzmete pauzu i prođete kroz listu stvari koje ste trebali uraditi da bi ostvarili svoj cilj. „Podsjetite se, osvježite svoje pamćenje i ponovno analizirajte ciljeve da bi utvrdili da li ste na pravom putu,“ kaže on. „To će probuditi vaš pobjednički duh i postaviti pravac za sljedeći tjedan. Vaša podsvijest će kreirati rješenja i staze ka postizanju vaših ciljeva.“

5. Nikad ne odustajte

Previše ljudi razmišlja o odustajanju prije dolaska na odredište, a Khoshbin upozorava. „Upravo to je dio putovanja gdje trebate ostati uporni i dosljedni svojim ciljevima. Ukoliko počnete razmišljati o odustajanju, osvrnite se opet na vaše ciljeve. Na taj način ćete se podsjetiti zašto ste uopće krenuli na to putovanje.“

Prihvatite savjet od nekadašnjeg radnika u supermarketu koji je sada mogul: sa ispravnim razmišljanjem, radnom etikom i savjetima, bilo ko može postići zapanjujući uspjeh bez obzira odakle dolazite ili gdje se trenutno nalazite.

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce