SAVJETI
5 lekcija milijardera: Mi smo uspjeli, možete i vi
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 28 prosinca, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Na svijetu postoji samo oko 2.600 milijardera (mjereno u dolarima), što je 0,0002 posto svjetske populacije, a više od 67 posto njih svoje bogatstvo stekli su sami.

 

Tijekom 2019. neki od njih podijelili su savjete o životu i uspjehu. Evo što su, između ostalog, kazali:

# Warren Buffett: Investirajte u sebe

Buffett kaže da najbolja investicija koju možete poduzeti nema veze s novcem.

– Najbolja investicija je investicija u sebe – rekao je Buffett.

Najbolji način da to učinite jeste da naučite da naučite bolje komunicirati, kako u pisanoj formi tako i licem u lice. Prema njegovim riječima, to će povećati vašu vrijednost za najmanje 50 posto.

– Ako ne znate dobro komunicirati to je kao da namigujete djevojci u mraku. Ništa se neće desiti. Morate biti u stanju da sprovedete svoje ideje – kaže investitor “težak” 89 milijardi dolara.

# Jack Ma: Svak može uspjeti ako se veoma potrudi

Osnivač Alibabe Jack Ma uvjeren je da svak može uspjeti kao što je on uspio. Ma, koji je odrastao u Kini, nakon koledža odbijen na 30 konkursa za posao prije nego što je postao učitelj engleskog. Potom je došao na ideju da pokrene kineski sajt elektronske trgovine, iako nije imao novca niti posebnih vještina.

– Osnovao sam Alibabu u svom stanu 1999. Nismo imali ništa, ali smo vjerovali u budućnost – rekao je Ma.

Danas se njegovo bogatstvo procjenjuje na 46 milijardi dolara.

– Mislim da svi mogu uspjeti ako se zaista trude – rekao je Ma.

No, sam trud nije dovoljan. On kaže da su tri ključa za uspjeh: razmišljajte drugačije, nikad ne odustajte i koristite vještine koje trenutno imate. Naprimjer, na početku nije znao ništa o tehnologiji, marketingu ili pravnim pitanjima, ali je bio dobar u radu s ljudima, odnosno mušterijama, i tu svoju vještinu je maksimalno koristio.

# Oprah Winfrey: Uspjeh je proces

Milijarderka Oprah Winfrey kaže da se uspjeh ne dešava preko noći, i da ne treba čekati velike prekretnice.

Umjesto toga, treba poduzimati jedan po jedan korak, ali tako da svaki od tih koraka mijenja naš život. Naš život se sastoji od odluka, i donošenje pravih i hrabrih odluka vremenom nas vodi ka uspjehu.

Prema njenim riječima, uspjeh je proces, a dio tog procesa su pobjede, ali i porazi i gubici, na što moramo biti spremni.

# Jeff Bezos: Budite spremni da se mijenjate

Bezos je počeo prodavati knjige iz svoje garaže 1994. godine, a danas ima bogatstvo od 111 milijardi dolara. Kaže da je naučio da je najvažnije da budete otvoreni i spremni da promijenite svoje razmišljanje.

– Shvatio sam da ljudi koji su u pravu mijenjaju svoje mišljenje čak i kada nemaju neke nove informacije. Jedno jutro se probude, ponovo analiziraju stvari i dođu do novih zaključaka pa promijene svoje mišljenje – naveo je Bezos.

Bezos kaže da je važno prepoznati svoje zablude i predrasude i na vrijeme ih se osloboditi. Ako budete spremni da se oslobađate starih uvjerenja i počnete drugačije razmišljati postat ćete kreativniji, fleksibilniji i uspješniji.

# Bill Gates: Okružite se pravim ljudima

Gates (64) je trenutno najbogatija osoba na svijetu sa 113 milijardi dolara. On kaže da je našao način da drži svoj ego pod kontrolom nakon što je postao milijarder kada je imao 31 godinu.

Ostao je skroman radeći normalne stvari, poput pranja rublja i suđa svake večeri i vožnje djece u školu svakog jutra.

Također se okružio ljudima koji su držali njegov ego pod kontrolom, uključujući suprugu Melindu i najboljeg prijatelja Warrena Buffetta. Kaže da su ga njegovo troje djece također držali “prizemljenog”.

Tagovi:
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo