POSLOVNI SAVJETI
5 knjiga koje Bill Gates preporučuje da pročitate
Manager.ba/Elle.rs Svijet 12 lipnja, 2018

Bill svake godine pravi popis najboljih knjiga koje su pozitivno uticale na njegov život, rad i samu motivaciju. Predstavljamo vam pet knjiga koje bi prema njegovom mišljenju trebalo da pročitate...

Uspješan biznismen, koji se smatra jednim od najuticajnijih i najbogatijih ljudi na svijetu, svoje velike poslovne uspjehe djelom pripisuje velikom broju knjiga koje je čitao tokom cijelog svog života.

Naravno, svake godine njegova kućna biblioteka postaje bogatija za veliki broj knjiga koje Bill pročita tokom cijele godine.

Uobičajena je praksa da poznati biznismen objavi spisak knjiga koje su ga inspirisale i motivisale da ostane budan cijelu noć kako bi saznao i naučio sve zanimljive činjenice sa njihovih stranica. 

Njegova najnovija lista broji pet knjiga, različitih žanrova: od polja matematike i nauke, do naučne fantastike.

Predstavljamo vam 5 knjiga koje bi prema mišljenju Bill Gatesa trebalo da pročitate:  

1. Seveneves (Neal Stephenson)

O ovom romanu se ne može pričati danima, već satima. Obožavaće ga svi oni koji vole naučnu fantastiku, jer knjiga donosi brojne zanimljive informacije o svemirskim letovima. Takođe, Bill kaže ako tok radnje u knjizi uopšte nije izmišljen već bi se mogao ostvariti...

2. How Not to be Wrong (Jordan Ellenberg)

How to be wrong će vam na najbolji način otkriti sve čari matermatike, te imate priliku da shvatite kako ona utiče na naš život, od političkih izbora do svakodnevnih odluka. Ova knjiga će vam pomoći da shvatite život, kao i sve oko nas što nas okružuje. 

3. The Vital Question (Nick Lane)

Bill smatra da je Nick Lane pisac i mislilac o čijem radu ćete željeti da saznate više, pogotovo nakon čitanja ove knjige. "The Vital Question" postavlja pitanje o životu, a njegov pisac Nick savetuje da pratimo energiju. Bill se slaže sa njegovom tvrdnjom, te smatra da ovu zanimljivu knjigu svako treba da pročita kako bi saznali više o sebi i svijetu u kojem živimo. 

4. The Power to Compete (Ryoichi Mikitani & Hiroshi Mikitani)

Bill gaji posebnu ljubav prema Japanu, od momenta kada je prvi put kročio na tlo ovo zemlje, zbog tadašnjeg posla za Microsoft. Onda ni ne čudi zašto je Bill htio, čitajući ovu knjigu, da sazna sve o problemu koji se javio kada su neka od uspješnijih poduzeća iz 1980-ih u Japanu potisnuta od strane poduzeća u Koreji i Kini. "The Power to Compete" daje odgovor na dijalog između Ryoichija i njegovog sina Hiroshija, koji je osnovao kompaniju Rakuten. Osim što analizira zašto su kineske i južnokorejske kompanije bacile Japan u sjenu, ova knjiga daje zanimljive ideje i odgovore, kao i zanimljiv pogled na budućnost.

5. Sapiens: A Brief History of Humankind (Noah Yuval Harari)

Ova knjiga je jednako oduševila Billa, ali i njegovu ženu. Kako napominje, ovu knjigu bi trebalo da pročita svako koga interesuje historija, ali i budućnost naše vrste. Naime, "Sapiens: A Brief History of Humankind" će vam dati odgovore na sva pitanja o vještačkoj inteligeniciji, genetskom inženjeringu, ali i historiji.

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo