BUDUĆNOST AUTOINDUSTRIJE
4 pravca u kojima će tehnologija autoindustrije najviše napredovati
Manager.ba/Poslovne novine Svijet 09 srpnja, 2018

Kao što mobilni telefoni danas rade mnogo više od poziva, tako i automobili mogu puno više od vožnje i parkiranja. U posljednjih nekoliko godina automobilska industrija uspješno surađuje s glavnim hi-tech kompanijama, kako bi proizvela naprednija, sigurnija i udobnija vozila. Automobili postaju veliki pametni uređaji s naprednim kočionim sustavima, naprednom navigacijom, sustavima za autonomnu vožnju i manjom potrošnjom. Predstavljamo vam četiri pravca u kojim će, prema procjeni naučnika, tehnologija autoindustrije najviše napredovati.

Smanjenje potrošnje goriva

Tesla je predvodnik pokreta za smanjenje potrošnje automobila. Ova kompanija je već proizvela cijelu paletu električnih i hibridnih vozila, koja mogu voziti stotinama kilometara na jednom punjenju. 2016. godine u svijetu je prodato više od dva milijuna električnih vozila. Očekuje se da će taj broj uskoro biti višestruko nadmašen, jer sve više autokompanija, što zbog vizije, što zbog poreznih olakšica, počinje s proizvodnjom električnih automobila. Električna vozila postaju sve dostupnija. Kompanije kao što su Hyundai, Kia i Toyota, predstavili su hibridna vozila čija je cijena oko 25.000. eura. Time je nagoviještena popularizacija energetski efikasnih vozila širom svijeta. Očekuje se da će u Sjedinjenim Američkim Državama do 2030. godine udio prodatih električnih vozila doseći 25%.

Pametna tehnologija

Vještačka inteligencija će imati veliku ulogu u budućnosti autoindustrije. Vozila će imati sposobnost da predviđaju dešavanja u saobraćaju i da prema vozaču personaliziraju iskustvo vožnje. Sve više proizvođača upotrebljava algoritme koji koriste podatke vlasnika automobila, kako bi automatizirali proces pripreme automobila za vožnju. Vozila postaju uređaji povezani s pametnim telefonima, kojima je moguće upravljati zvukovnim naredbama i otiskom prsta. Pametna tehnologija koristi se nizom senzora, koji upozoravaju vozača na kvarove, približavanje vremena servisiranja, umanjenja performansi i sigurnosne defekte.

Tehnologija samoupravljanja

Ova tehnologija je dramatično napredovala u posljednjih pola decenije. Kompanije svakodnevno testiraju svoje inovacije i čini se da smo na rubu toga da vozila sa sistemom samoupravljanja uskoro vidimo na cesti. Već su proizvedeni mnogi modeli koja se dijelom koriste ovom tehnologijom. Asistenti vožnje nam već godinama pomažu da parkiramo automobil, držimo odstojanje od vozila ispred i čuvaju nas unutar vozne trake. Google je nedavno predstavio Waymo, samoupravljajuće vozilo s izgledom čahure, dok je Local Motors predstavio potpuno samostalno vozilo. U Fordu se nadaju da će njihovo prvo samoupravljajuće vozilo vidjeti cestu 2021. godine.

Cars-as-a-Service (CaaS) ili uslužna vozila

Cars-as-a-service (CaaS) predstavlja novi oblik rent-a-car servisa ili taksi službe. Radi se o pametnim vozilima koja ćete moći naručiti, kao što naručujete taxi ili Uber vozila, ali s bitnom razlikom. Naime, ova vozila neće imati vozače, a vama neće trebati vozačka dozvola. Scena kao iz filmova naučne fantastike. Institut Urbanog Razvoja predviđa da su CaaS, vozila bez vozača, moguća na cestama već 2025. godine. Ova tehnologija će, ukoliko bude kvalitetno implementirana, smanjiti troškove servisa i unaprijediti sigurnost u saobraćaju.

Najveći umovi današnjice ujedinili su snage s automobilskim kompanijama, kako bi unaprijedili način na koji se prevozimo i putujemo. Napredak tehnologije električnih automobila će umanjiti emisiju ugljen-dioksida, a poštedjeti budžete prosječnih vlasnika automobila. Vještačka inteligencija će igrati ključnu ulogu u prilagođavanju automobila svojim vlasnicima, kako bi se vožnja, servisiranje i održavanje maksimalno pojednostavili. Uspon samoupravljajućih vozila će ići u korist krajnjeg korisnika i pri tome povećati sigurnost na cesti.

Povezani članci

1

2