KOMPANIJE
20 godina uspješne privatizacije: ABAG grupa u lukavačku cementaru investirala preko 260 milijuna​ KM
manager.ba/akta.ba BiH 23 rujna, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Od tvornice, izgrađene daleke 1974. godine, sa starom tehnologijom, kapaciteta od oko 300.000 tona cementa godišnje, puštanjem u rad najnovije proizvodne linije sredinom 2009. godine, dostigli su godišnju proizvodnju od preko 900.000 tona cementa i 700.000 tona klinkera.

 

2021. godina bila izuzetno važna za ABAG grupu i Fabriku cementa Lukavac, jer se obilježava dvadesetogodišnjica uspješne privatizacije. 

U prethodnim godinama su u Lukavcu investirali preko 260 milijuna​ KM i napravili veliki poslovni i ekološki preporod. Od tvornice, izgrađene daleke 1974. godine, sa starom tehnologijom, kapaciteta od oko 300.000 tona cementa godišnje, puštanjem u rad najnovije proizvodne linije sredinom 2009. godine, dostigli su godišnju proizvodnju od preko 900.000 tona cementa i 700.000 tona klinkera.

"Od posebnog značaja je bilo i to da nam je na raspolaganju stajala obučena i kvalificirana radna snaga, što i danas predstavlja jedan od najvažnijih resursa Fabrike cementa Lukavac. Pri tome ne treba zaboraviti da smo prije 20 godina u temelje njenog poslovanja ugradili društvenu odgovornost, te se implementacijom društveno korisnih projekata stalno kreiraju nove vrijednosti za sve ljude u BiH, posebno za mlade i djecu, okoliš i lokalnu zajednicu", ističe Harald Fritsch, predsjednik Uprave kompanije Asamer Baustoffe, vodećeg društva ove grupe.

Budući da se ove godine obilježava jubilej "20 godina čvrste veze“, tim povodom Fabrika cementa Lukavac organizira Međunarodnu konferenciju "Zelena energija iz otpada uz smanjenje CO₂“, koja se održava 6. oktobra u hotelu Hills Sarajevo. Renomirani stručnjaci i stručnjakinje iz Austrije, Njemačke, Srbije i BiH će govoriti o suvremenim trendovima i pristupima u cementnoj industriji, korištenju alternativnih goriva, zelenoj energiji, smanjenju CO₂ emisija, ali i o perspektivama korištenja energije bez negativnog utjecaja na okoliš u BiH i regionu.

"Kao jedan od najvećih stranih ulagača u BiH želimo da zajedno sa Fabrikom cementa Lukavac budemo inicijatori promjena u oblasti zbrinjavanja otpada, energetske efikasnosti i održivog razvoja u Bosni i Hercegovini i šire, te damo dodatni poticaj i razmijenimo pozitivna iskustva i najbolje prakse. Stalno se mora raditi na unapređenju inovacija i produktivnosti, jer samo tako možemo stvoriti neophodne uvjete za siguran prosperitet i bolju budućnost", dodaje Fritsch.

​Inače, postati najveći proizvođač cementa u Bosni i Hercegovini, bilo je moguće samo ispravnom poslovnom strategijom i stalnim investiranjem u suvremene tehnologije. 

Proizvodnja cementa u energetskom i materijalnom smislu je zahtjevna industrija. Upotreba alternativnih goriva predstavlja jedan od efikasnih načina kako da se odgovori ovom zahtjevu, pri čemu je bitno harmonizirati ekonomske, okolišne i društvene aspekte s ciljem postizanja održivosti.   

"Ulaganjima ABAG grupe u ovom području želi se postići što viši nivo iskorištavanja alternativnih goriva u proizvodnom procesu Fabrike cementa Lukavac. Alternativna goriva, poznata kao i goriva iz otpada, predstavljaju strogo kontrolirane materijale ili supstance koje se mogu koristiti kao gorivo umjesto fosilnih poput uglja, mazuta ili prirodnog gasa. Praksa je pokazala da se modernizacijom pogona, uvođenjem suvremenih tehnologija i povećanjem učešća zamjenskih goriva postižu brojne prednosti. Poseban doprinos se ogleda u adekvatnom zbrinjavanju i upravljanju otpadom, zaštiti okoliša, kao i očuvanju resursa fosilnih goriva i smanjenju emisija CO₂", naglašava Fritsch

​ABAG Grupa

ABAG je specijalista za proizvodnju visokovrijednih građevinskih materijala, s ključnim kompetencijama u oblasti proizvodnje cementa i betona. Grupa se sastoji od 12 firmi s više od 470 uposlenika na lokacijama u Austriji, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, kao i Hrvatskoj.

 

 

 

Povezani članci

1

2

Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti