POUZDANOST 2018.
1.720 kompanija bonitetno pouzdane tri godine zaredom
Manager.ba BiH 10 listopada, 2018

Informacije o financijskom poslovanju, poslovnim analizama i rizicima, ključni su podaci za donošenje kvalitetnih odluka kompanija, ali i jasan pokazatelj ekonomske stabilnosti jedne zemlje.

Upravo zbog toga, najveća bonitetna kompanija u BiH - LRC d.o.o. u suradnji sa Poslovnim novinama, već četvrtu godinu zaredom realizira projekt ''POUZDANOST'', s ciljem da se na domaćem tržištu identificiraju firme koje bilježe natprosječne poslovne rezultate.

Od 32.292 bh. kompanije, njih 14 posto (4.511), ispunilo je kriterije bonitetno pouzdanih, što čini jedan posto više nego prethodne godine.

Koliku važnost one predstavljaju za bh. privredu govori podatak da ukupan prihod bonitetno pouzdanih kompanija u BiH u 2017. iznosi 17,5 milijardi KM, što je povećanje od nevjerojatne dvije milijarde KM u odnosu na prethodnu godinu, a zanimljivo je istaknuti kako preko 85 posto bonitetno pouzdanih kompanija čine mala i srednja poduzeća.

U FBiH posluje 2.965 bonitetno pouzdanih kompanija, dok je u protekloj godini bilo njih 1.659.

Bolji rezultati vidljivi su i u RS-u, pa sada u ovom entitetu imamo 1.546 takvih kompanija, za razliku od prethodne godine kada ih je bilo 896.

Najviše uspješnih kompanija ima Kanton Sarajevo (955), zatim Banjalučka regija (921), a slijede ih: Tuzlanski kanton (546), Zeničko-dobojski kanton (392), Hercegovačko-neretvanski kanton (300)...

Upravo su kompanije iz prve tri regije uprihodovale i najviše novca, a promatrajući svih 4.511 poduzeća, ona zapošljavaju ukupno 106.024 radnika.

Bonitetne kompanije ostvarile su 3,2 milijarde KM izvoza u prošloj godini, a kada je riječ o top djelatnostima po broju uspješnih preduzeća, najviše njih (213) dolazi iz djelatnosti ''Cestovni prevoz robe''.

Zatim slijede: ''Nespecijalizirana trgovina na veliko'' (169), ''Računovodstvene, knjigovodstvene i revizijske djelatnosti; porezno savjetovanje'' (142), ''Inženjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje'' (127), ''Računarsko programiranje'' (111)...

Kontinuitet bonitetne pouzdanosti u posljednje tri financijske godine ima čak 1.720 kompanija.

Najviše njih je iz Banjalučke regije (378), a potom slijede Kanton Sarajevo (361), Tuzlanski kanton (214), Zeničko-dobojski kanton (142), Hercegovačko-neretvanski kanton (106)...

Certificiranje kompanija uobičajena je praksa na međunarodnom tržištu, a ''Zvijezda bonitetne pouzdanosti'' već je dugi niz godina prepoznata kao znak rezerviran isključivo za vrhunska poduzeća koja su zadovoljila stroge međunarodne analitičke standarde.

Analitička metoda izračuna temelji se na službenim godišnjim financijskim izvješćima poslovnih subjekata, te se oni prema kriterijima uspješnosti i likvidnosti razvrstavaju u više bonitetnih razreda. 

Bonitetna pouzdanost predstavlja garanciju da kompanija posluje natprosječno, da je vjerojatnoća  da će u idućoj godini zabilježiti blokadu transakcijskog računa vrlo mala, a certificirano poduzeće jača svoj ugled, dokazuje da je pouzdan i poželjan partner, te jača svoju poziciju na domaćim i međunarodnim tržištima.

Najuspješniji privredni subjekti u BiH laskavo priznanje bonitetno pouzdanih kompanija dobit će 28. studenog kada će biti održana cjelodnevna konferencija posvećena najpozitivnojoj privrednoj priči u regiji, čiji je suorganizator BBI VIP Business Club, a specijalni partner Express Courier.

Više informacija o projektu dostupno je na www.pouzdanost.ba