NATPROSJEČAN USPJEH
14 priznanja za bh. inovatore na izložbama u Skoplju i Istanbulu
Manager.ba/Bljesak.info BiH 02 listopada, 2018

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBiH) za sedam inovacija, koje su posljednjih dana rujna predstavljene na izložbama u glavnim gradovima Makedonije i Turske, dobili su ukupno 14 priznanja što predstavlja natprosječan uspjeh članova AIBiH.

Profesor Fikret Alić, koji na Mašinskom fakultetu u Tuzli predaje ''Eksperimentalne metode u prijenosu topline i mase'', dobio je zlatnu medalju u oba grada upravo za inovaciju iz svoje nastavne oblasti – za "nano-feromagnetični fluidni filter", priopćeno je iz AIBiH.

Radi se o izumu koji bi mogao znatno unaprijediti i pojeftiniti sustave pročišćavanja zagađujućih plinova iz motornih vozila i gradskih toplana.

Zlatnu medalju u Skoplju, a brončanu u Istanbulu, dobio je Dragan Spaić iz Trebinja, za "termos-košnicu".

Nije im bez razloga zajednička naslovna imenica "termos", jer pouzdano čuvaju ambijentalnu temperaturu kako svijetom popularna termos-boca, tako i praktično nepoznata termos-košnica.

Osim što osigurava dobru izolaciju, Spaićeva košnica ima i drugih prednosti, a najvažnija je da je gotovo dva puta lakša od postojećih košnica.

Dvije srebrene medalje dobio je Sašenko Sadiković iz Ljubuškog - u Skoplju za "sigurnosni grijač za vodu", a u Istanbulu za tzv. "vodilicu lanca", koju korisnici znaju kao glavni element ručne motorne mašine za drvo.

Sadiković je dobio i diplomu Balkanske udruge menadžera.

Srebro u Skoplju dobio je i Borko Babalj, iz Trebinja, za nosač naočala, koji bi se mogao slobodnije opisati kao "elastična hvataljka za držanje naočala na nosu" – ova inovacija omogućava da stakla (okna) čvrsto stoje, a nemaju ni okvira ni krila za držanje na ušima.

Živko Gelić iz Kotor Varoši dobio je srebrnu medalju u Istanbulu, za izum koji sustavom zaljevanja kap-po-kap omogućava optimalnu vlagu u korijenu biljke.

Njegova višegodišnja ispitivanja ideje, primijenjena sadnjom istog povrća i cvijeća na njegovim stepenasto postavljenim posudama i istovremeno na okolnom zemljištu u istom vrtu potvrđuju osnovnu prednost – u njegovim posudama prinos buja, nezavisno od suše ili padalina.

Brončanu medalju u Istanbulu dobio je i obiteljski dvojac Izet i Ajdin Dilaver, otac i sin iz Zenice, za drvenu paletu čija tehnologija izrade omogućava preciznost gabatirnih dimenzija od oko pola milimetra.

To predstavlja desetostruko veću preciznost u odnosu na važeće "Euro-pallet“ standarde.

Nije teško pretpostaviti do kakvih oštećenja paleta dolazi u brodskim kontejnerima, odmaknutim po 5 mm jedne od drugih, kada se brod zaljulja.

Josip Gujić iz Kaknja dobio je diplomu Instituta za intelektualno vlasništvo Makedonije za "brzopomični graničnik za knjige" u bibliotekama.

Osim nagrada koje su dobili autori inovacija, bilo je i priznanja Svjetske federacije inovatorskih organizacija, IFIA, za pouzdan rad čelnih ljudi Asocijacije inovatora BiH.

Tako je glavni tajnik AIBiH Husein Hujić imao čast da, ovog puta u funkciji glavnog direktora IFIA, dodijeli priznanja IFIA na izložbi u Istanbulu, dok je član Upravnog odbora AIBiH Borko Babalj predstavljao IFIA u Skoplju.

U Skoplju je bilo 21, a u Istanbulu 30 nacionalnih organizacija inovatora, navodi se u priopćenju.   

Povezani članci

1

2