MILIJARDERI
10 kineskih milijardera u tjednu iza nas uvećali svoje bogatstvo za 14,5 milijardi dolara
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 09 ožujka, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Burze širom svijeta pogodio je napad panike investitora izazvan izbijanjem koronavirusa. S&P 500 indeks je tjedan završio na jedva 0,6%, a MSCI Europe skliznuo je 3% dok se virus širi u sve više dijelova svijeta.

 

Međutim, burze u Kini, koja je sa 81.000 slučajeva i 3.000 smrtnih slučajeva najugroženija pojavom koronavirusa, drže se čvrto a u određenim sektorima čak i odskaču.

Indeks CSI 300, koji prati najveće dionice na berzi u Šangaju i Šenženu, zapravo je porastao za pet posto otkad je tržište zatvoreno u petak, 28. veljače/februara.

Kao rezultat toga, u proteklih sedam dana, deset najbogatijih ljudi Kine povećalo je svoju vrijednost za gotovo 14,5 milijardi dolara, pri čemu više od polovine njih dolazi iz sektora zdravstvene zaštite, piše Forbes.

Najveći dobitnik je Zhong Huijuan, 59-godišnja šefica kineskog proizvođača lijekova Hansoh Pharmaceutical, čija je neto vrijednost porasla za 2,2 milijarde dolara, ili za gotovo 16%, i sada iznosi 16,6 milijardi dolara.

Ona i njena kćerka Sun Yuan posjeduju više od tri četvrtine hongkonške kompanije, koja između ostalog proizvodi sredstva protiv infekcije, lijekove za dijabetes i onkološke lijekove.

Zhong je polovina najbogatijeg para u Kini, a i njen suprug Sun Piaoyang također je dobio poticaj. Sun trenutno vrijedi 13,6 milijardi dolara nakon povećanja od 1,3 milijarde dolara u prošloj sedmici. 61-godišnjak je predvodio Jiangsu Hengrui, najveću kinesku farmaceutsku kompaniju, 30 godina, sve do ovog januara. Dionice šangajske kompanije koja se bavi proizvodnjom lijekova protiv bolova i antibiotika porasle su gotovo 10% u protekloj sedmici, prenosi BiznisInfo.

Neto vrijednost milijardera Cen Junda porasla je za 21% – što je najveći procenat na ovoj listi – na 7,8 milijardi dolara, zahvaljujući rastu dionica Jiangsu Hengrui i Hansoh Pharmaceutical.

Li Xiting, osnivač i izvršni direktor najvećeg kineskog dobavljača bolničkih uređaja, Mindray Medical International, povećao je neto vrijednost za 1,3 milijarde dolara ili 11% te sada vrijedi 13,2 milijarde dolara. Kompanija sa sjedištem u Shenzhenu proizvodi opremu za monitoring i reagense za analizu krvi, za kojima je velika potražnja. Suosnivač kompanije Xu Hang, takođe je dobio rast od 1,3 milijarde dolara na 12,8 milijardi dolara, kao rezultat velikog porasta potražnje.

Chen Bang, šef oftalmološkog lanca Aier Eye Hospital Group, trenutno vrijedi 9,1 milijardi dolara, što je povećanje od milijardu dolara ili 13% u odnosu na sedmicu prije.

Četiri milijardera izvan sektora zdravstva također su imali veliki rast vrijednosti u protekloj sedmici.

Neto vrijednost Qin Yinglina porasla je 1,9 milijardi USD na 20,3 milijarde dolara, što je 10% više. Qin (54) je predsjednik Muyuan Foodstuffa, jednog od najvećih kineskih proizvođača svinjetine.

Liu Yonghao iz konglomerata New Hope Group bogatiji je za 1,8 milijardi dolara ili 16% više, i sada vrijedi 12,7 milijardi USD. Njen ogranak za hranu za životinje, New Hope Liuhe, jedna je od najvećih kineskih firmi u agrobiznisu.

Ma Huateng

Najbogatija osoba u Kini, osnivač i izvršni direktor Tencenta Ma Huateng (poznat i kao Pony Ma), trenutno ima vrijednost od 44,5 milijardi dolara – što je 1,1 milijardu više u odnosu na preiod prije tjedan dana. Kineski internetski gigant nedavno je pokrenuo nova tehnološke projekte koji su usmjerene na dijagnosticiranje i pronalazak cjepiva protiv koronavirusa. S obzirom da će veći broj stanovnika Kineza ostati kući tokom epidemije, očekuje se porast potražnje za Tencentovim igrama, muzikom i drugim zabavama.

Evo liste najbogatijih kineskih milijardera i koliko su povećali svoje bogatstvo u prošlom tjednu:

Zhong Huijuan, Hansoh Pharmaceutical

+$2.2 milijarde

Qin Yinglin & family, Muyuan Foodstuff

+$1.9 milijarde

Liu Yonghao & family, New Hope Group

+$1.8 milijarde

Cen Junda, Jiangsu Hengrui

+$1.4 milijarde

Li Xiting, Mindray Medical International

+$1.3 milijarde

Xu Hang, Mindray Medical International

+$1.3 milijarde

Sun Piaoyang, Jiangsu Hengrui

+$1.3 milijarde

He Xiangjian, Midea Group

+$1.2 milijarde

Ma Huateng, Tencent

+$1.1 milijarde

Chen Bang, Aier Eye Hospital Group

+$1 milijarde

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Maja Miljević: 8 koraka do uspješnog početka biznisa
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana