SAVJETI
“Čarobnjak iz Westwooda”: Ovo je definicija uspjeha!
manager.ba/biznisinfo.ba 29 studenog, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ako potražite definiciju riječi ’uspjeh’ u nekom od uglednijih rječnika, primijetit ćete nešto zajedničko, a to je da se u svakoj podrazumijeva materijalna strana, bilo da je u pitanju stjecanje bogatstva, dobrih ocjena, poena, uglavnom nečega što se može izmjeriti, prebrojiti.

 

Je li to uspjeh?

John Wooden je kao i mnogi prije i poslije njega, pokušao da ponudi svoju definiciju uspjeha i to kao penzionirani košarkaški trener i profesor, pisac i savjetnik. Na jednom od svojih poznatijih predavanja o uspjehu i pobjeđivanju, rekao je:

“Najvredniju lekciju koju sam naučio od svog oca bila je da se nikada ne trudim da budem bolji od drugih i da uvijek učim od drugih.

Budi najbolji što možeš, to je pod tvojom kontrolom, govorio mi je. Ako se upetljaš u stvari gdje nemaš kontrolu, to će ti donijeti štetu i nećeš dati svoj maksimum tamo gdje je sva kontrola tvoja.

I, tako sam ja poslije očevih savjeta, profesorskog i trenerskog iskustva i mnogo toga proživljenog došao do svoje definicije uspjeha:

To je onaj mir koji se postiže samo kroz samozadovoljstvo iz znanja da si se potrudio da uradiš najbolje što možeš, najbolje što si sposoban da uradiš. Mislim da je to istina. Uspjeh je kada u jednoj situaciji daš najbolje od sebe.

Drugi o tome ne mogu da sude. To je nešto kao karakter ili reputacija.

Vaša reputacija je ono kako vas drugi vide. Vaš karakter je ono što vi zaista jeste i on je mnogo važniji od toga kako vas drugi vide i što misle o vama.

Tko može od čovjeka tražiti više ako on da sve od sebe? Kako mi se čini, dati sve od sebe nije daleko od pobjede. Ako se redovno trudite da radite najbolje što možete, rezultati će biti kakvi treba da budu i nije nužno da će biti kako ste željeli. I, budite strpljivi. Strpljenje će vam uvijek trebati.

Ne kukaj, ne prigovaraj, ne nalazi izgovore. Samo uradi kako to najbolje umiješ, naučio me je otac i to i danas primjenjujem“.

John Wooden ili ’Čarobnjak iz Westwooda’ kako su ga zvali, živio je 100 godina i za života je inspirirao mnoge, a i danas se sve više rado citira kada se priča o uspjehu i pobjedi.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
Tagovi: