SAVJETI
Životne navike koje vas čine boljim poduzetnikom
manager.ba/tockanai.hr 16 veljače, 2021
Izvor fotografije:
pexels.com

Poduzetnici teže poboljšanjima u svim segmentima života, a posebno onima koji će im pomoći da budu bolji vlasnici tvrtke. Iako čarobni štapić ne postoji, poznato je nekoliko tehnika koje mogu poboljšati način vođenja i poslovno ponašanje.

 

Donosimo nekoliko životnih savjeta s portala thebalance.com koji mogu biti od pomoći. Oni su jednostavni i može ih se uvoditi postupno, a u konačnici mogu donijeti znatnu razliku u poslovanju.

Uzimajte više kratkih pauza

Nema sumnje da pauza tijekom radnog dana može itekako povećati produktivnost. Iako je ponekad teško ne preskočiti pauzu za ručak, dugoročno je za um mnogo korisnije da se odmori i nakon predaha vrati s većom motivacijom i fokusom. Potrudite se napravite barem tri kratke pauze tijekom radnog dana. One mogu trajati i samo 10 minuta.

Spavajte više

San je važniji nego što se to ljudima čini. Preporučenih osam sati sna možda se poduzetnicima čine nedostižnima, ali ako si konstantno svake noći uskraćujete nekoliko sati, ili prakticirate neuredan i nepredvidiv raspored spavanja, možda si baš umanjujete izglede za uspjeh.

Ako spavate kraće teže ćete se koncentrirati, pamtiti i rješavati probleme. Ne smijemo zaboraviti ni brojne psihičke probleme do kojih može doći zbog dugotrajnog nedostatka sna. Sebi i svom timu učinite uslugu i dobar san stavite na listu prioriteta.

Čitajte svaki dan

Dobrobiti čitanja ne treba puno objašnjavati; skupljanje novih informacija i znanja, ali i bogaćenje rječnika i jačanje komunikacijskih vještina.

Širi raspon knjiga donosi snažnije učinke stoga se nemojte fokusirati samo na jedan žanr ili format. Okružite se različitim perspektivama i vjerojatnije je da ćete dobiti više kreativnih ideja.

Razgovarajte s više ljudi

S članovima tima razmjenjujte informacije o poslovanju. Razgovarajte i s konkurencijom i ljudima iz branše. Iskoristite svaku prigodu da o svom području djelovanja razgovarate s profesionalcima. Ali razgovarajte i s nepoznatim ljudima na ulici. Što više komunicirate bit ćete vještiji, a past će vam na pamet i neke ideje koje vam mogu pomoći u rješavanju problema.

Hranite se zdravije

Hrana koju konzumirate utječe na vaš duh i tijelo. Bez odgovarajuće prehrane ne možete zadovoljavajuće funkcionirati.

Nastojte tijelo opskrbljivati zdravim i hranjivim obrocima. Generalno je pravilo više voća i povrća, a manje procesuirane hrane.

Ne ustručavajte se tražiti pomoć

Na svom ćete poduzetničkom putu sigurno naići na prepreke koje ćete željeti prevladati sami. Ali bez tuđe pomoći brzo ćete se iscrpiti i biti previše pod stresom.

Važno je da naučite potražiti vanjsku pomoć. Možete primjerice delegirati zadatke članu tima, tražiti savjet mentora ili čak pitati nekog iz obitelji da pomogne u „mozganju“.

Smanjite ovisnost o tehnologiji

Vjerojatno upotrebljavate računalo ili pametni telefon za svaki aspekt posla. A kad dođete kući opuštate se uz neku kompjutersku igricu ili TV. Mailove i glasovnu poštu provjeravate vjerojatno i tijekom noći.

Povremeno se maknuti od tehnologije, pa makar i samo na nekoliko sati, dugoročno će vam činiti dobro. Može vam da se usredotočite, smanjite stres i ostaviti vam vremena za važnije. Radije uzmite knjigu i „ubijte“ dvije muhe jednim udarcem.

 

Neki od ovih savjeta možda će vam se činiti manje korisni, ali svakom bi trebali dati šansu. Iako se čini kao nedostižan cilj (kao dovoljno noćnog sna) ili nepraktično (odustati od tehnologije) trebali biste se svakodnevno truditi napredovati u ovim ključnim područjima.

Jasnije ćete razmišljati, napornije raditi, i što je najvažnije, osjećati se ugodno u vlastitoj ulozi.

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce