ZANIMLJIVOSTI
Švicarci grade trezor za bogatstvo u Alpama
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 11 srpnja, 2020

Ideja potječe od poduzetnika u centralnoj Švicarskoj, doma gorskog masiva Bruenig, brdovite planine oko 25 milja jugozapadno od Luzerna.

 

Švicarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svjetskim bogatašima ponuditi još jedan izbor za čuvanje cijenjene imovine: kamene svodove urezane u podnožju Alpa.

Ideja potječe od poduzetnika u centralnoj Švicarskoj, doma gorskog masiva Bruenig, brdovite planine oko 25 milja jugozapadno od Luzerna.

– Vaša blagajna u čvrstom stijenskom masivu, sigurno mjesto za čuvanje imovine i osjetljivih podataka – kaže Bruenig Mega Safe AG, firma koja gradi trezore, na svojoj web stranici, izvještava Bloomberg, prenosi Bankar.me.

Kompanija planira da iskoristi prostranstvo unutar planine što je približno 10 nogometnih igrališta, rekao je član uprave Hugo Schittenhelm.

– Ali mogli bismo i umnožiti taj prostor ako je potrebno – rekao je on.

Bogati svjetski ljudi sve više traže sigurnost nakon što je pandemija razbila tržišta a građanski nemiri izbili su od SAD-a i Hong Konga do Londona.

Dok se neki boje globalne recesije ili prirodnih katastrofa, drugi nastoje da izbjegnu bankovne depozite jer negativne kamate prisiljavaju zajmodavce da naplaćuju držanje gotovine.

Zidovi stijena osiguravaju konstantnu relativnu vlagu od 40% i temperaturu od 12 stupnjeva Celzijusa. Cijene se kreću od 500.000 dolara pa naviše.

Osim čuvanja dragocjenosti kao što su umjetnička djela, zlato, burzanski certifikati ili čak klasični automobili, trezori su “idealni kao mjesto za aktivnosti koje moraju udovoljiti visokim sigurnosnim zahtjevima”, priopćeno je iz kompanije.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna