SAVJETI
Što zapravo rade IT stručnjaci kad tako dobro zarađuju
manager.ba/investitor.me 15 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
investitor.me

Ako ste ikada razmišljali kako izgleda radni dan programera, koje su obaveze web dizajnera ili kakvo je radno okruženje sistem administratora, otkrit ćemo vam u ovom tekstu.

 

Već i vrapci na grani znaju da su zanimanja u IT industriji odlično plaćena, da kompanije gotovo na dnevnom nivou traže „čovjeka više” i da znanja i vještine iz ovih oblasti garantiraju sigurnu budućnost, prenosi B92.

Ali, jeste li se nekada zapitali što rade ti IT-jevci kad zarađuju toliko?

Ako ste ikada razmišljali kako izgleda radni dan programera, koje su obaveze web dizajnera ili kakvo je radno okruženje sistem administratora, otkrit ćemo vam u ovom tekstu.

Programeri – imaju fleksibilno radno vrijeme, visoke plaće, ali i važne zadatke

Programeri spadaju u najtraženije stručnjake širom planete i u red najplaćenijih kako kod nas, tako i u drugim zemljama Europe i svijeta. Priroda posla daje im mogućnost da biraju hoće li raditi kao freelanceri od kuće ili kao stalno zaposleni developeri u nekim od najvećih multinacionalnih kompanija.

Posao developera je da kreira, ažurira i testira programe kako bi otkrio i eliminirao greške i bugove. Radno okruženje programera je raznoliko, oni mogu raditi u kompanijama koje se bave isključivo programiranjem ili u firmama drugih djelatnosti.

Neki od benefita koje developeri imaju na svom poslu su fleksibilno radno vrijeme, besplatni hrana i piće, više slobodnih dana ili putovanje na odmor po izboru o kompanijskom trošku.

Iako u početku djeluje komplicirano, programiranje nije toliko teško savladati. Uz pravilan pristup i želju za učenjem i usavršavanjem možete usvojiti znanja nekih od najpopularnijih programskih jezika poput Jave, JavaScripta ili Pythona i brzo doći do dinamičnog i odlično plaćenog posla.

IT administratori – prvi koje zovu u pomoć

Posao IT administratora je da održavaju i unaprjeđuju računalne sisteme, bilo da se radi o bankama, obrazovnim ustanovama, zdravstvenim centrima ili drugim velikim kompanijama. Kako bi sistem svih tehnoloških uređaja u jednoj kompaniji funkcionirao neometano, IT administratori su tu da instaliraju, održavaju i unaprijede mrežu računarskih sistema. Također, njihov zadatak je da pronađu i riješe sve eventualne softverske i hardverske probleme i nedostatke.

Jednostavno rečeno, oni su ljudi koje svi u firmi zovu u pomoć kada imaju problem s računarom.

Različita zaduženja, kao i dinamika posla, čine zanimanje sistem administratora veoma interesantnim, a s obzirom na to da su često na terenu, u ovom poslu gotovo da ne postoji identičan radni dan.

Ako vam se zanimanje IT administratora čini privlačnim, uz pravilan izbor školovanja i odabir programa koji vama najviše odgovara i vi možete postati ekspert iz oblasti mrežne administracije.

Web dizajneri – kreativci zaduženi za izgled web stranice

Web dizajneri su zaduženi za kreiranje izgleda sajta. Njihov zadatak je da internet prezentaciju firme ili brenda predstave što atraktivnije, a istovremeno da ona bude jednostavna i pregledna za snalaženje svih posjetilaca. Pored rada na vizualnom dijelu sajta, web dizajneri prilagođavaju i izgled već formiranih sajtova kako za mobilne, tako i za druge uređaje poput tableta i ostalih prijenosnih računala.

Digitalna era sa sobom je donijela i veliku potrebu za najrazličitijim sajtovima, zato su kreiranje novih web stranica i redizajn starih postali traženo zanimanje za koje su potrebni školovani stručnjaci.

Ovo praktično znači da web dizajneri ne moraju da brinu za posao i uvijek mogu da nađu radno mjesto koje njima najviše odgovara (freelance ili za stalno).

Zato, ako ste talentirani, volite da radite u dinamičnom i inspirativnom okruženju, a interesiraju vas nove tehnologije, pravo je vrijeme da svoj dar pretvorite u kreativno zanimanje.

Tagovi: