KOMPANIJE
Što se događa s Alibabom nakon odlaska Jack Ma iz kompanije?
Manager.ba/novac.jutarnji.hr Svijet 24 rujna, 2019
Izvor fotografije:
novac.jutarnji.hr

– Jack Ma, osnivač i suvlasnik Alibaba grupe odlaskom iz tvrtke označio je svojevrsni početak neke nove ere ovog kineskog tehnološkog giganta. Ovaj 50-to godišnji učitelj engleskog jezika je svoju viziju crpio iz Amerike, ali nije samo crpio ideje i inspiraciju o osnivanju e-trgovine, nego je i sam naziv tvrtke osmislio tijekom boravka u SAD.

Zapravo, on je jedan od onih ljudi koji su zamišljali da će partnerstvo započeto 90-ih između Kine i SAD doživjeti renesansu do današnjih dana, te da će cijeli svijet imati dobrobit od toga. Ali se dogodilo suprotno, Kina i SAD su upale u totalni trgovački i tehnološki rat.

 

ŠTO SE DOGAĐA S ALIBABOM

Pišem o Alibabi jer sam dugo vremena bio vezan za njih, naime kada je ova moćna korporacija prije nekoliko godina najavila plan širenja izvan granica Kine otišao sam u njihov glavni ured u Hangzhou i boardu direktora Alibabe prezentirao Zadar kao lokaciju za njihovo hub u EU.

Od tada smo aktivno povezani, pa me uistinu zanima sve što je vezano uz njih.

O kakvoj se tvrtki radi najbolje ilustrira podatak da je jedan od najvećih investitora u tehnološke tvrtke Japanac Masayoshi Son prije 19 godina uložio 20 milijuna dolara u Alibabu, iz čega danas njegov SoftBank posjeduje više od 30% dionica Alibaba grupe, koja prema Forbesu vrijedi skoro 500 milijardi dolara. Inače, Jack Ma je zadržao u vlasništvu 5.3% dionica Alibabe u vrijednosti 25 milijardi dolara.

No, odlazak Jack Ma iz Alibabe nije jedino iznenađenje koje dolazi iz Alibabe, naime događaji se ubrzano odvijaju, pa je danas kineska vlada obavijestila javnost da planira instalirati dužnosnike komunističke partije Kine u uprave 100 tvrtki diljem “kineske Silicijske doline” smještene u Hangzhou, uključujući i u samu Alibabu.

Kineski zakon doista predviđa da u svim većim tvrtkama moraju postojati partijske organizacije, čak i kada je riječ o stranim tvrtkama, koje bi funkcionirale kao neka vrsta “mosta” između uprava poslovnih subjekata i vlade, međutim ta stavka zakona se do sada nije striktno primjenjivala.

Kako će taj potez utjecati na dioničare i ulagače možemo samo pretpostaviti, a pogotovo u slučaju Alibabe i njenim segmentom međunarodnog poslovanja na kojem će ultimativno ostaviti traga u teško stečenoj reputaciji tvrtke izvan Kine.

 

MOGUĆI OKIDAČI, BAZA PODATAKA, UMJETNA INTELIGENCIJA…?

Možda najintrigantnije u svemu je to što je ove događaje predvidio kineski milijarder u egzilu Guo Wengui (Miles Kwok) koji je još prije par godina najavio “detroniziranje Jacka Ma i preuzimanje Alibabe od strane komunističke partije”, no tada je to zvučalo prilično čudno, mada su se njegove najave obistinile i u nekim drugim slučajevima koji su još čudniji.

Najveća vrijednost Alibabe je njihova ogromna baza podataka od preko 500 milijuna klijenata i analitika socijalnog profila i navika kupaca.

Oni su taj alat osmislili i usavršili prije nekoliko godina kako bi klijentima pružali usluge i rješenja prilagođena svakome, a također su postali i banka za kreditiranje kupaca.

To je, izgleda, upalo u oči državi koja sada želi takav alat aplicirati na sve građane kako bi imala potpuni uvid u sve segmente života svojih građana. Iako zapadne zemlje mahom kritiziraju taj potez kineskih vlasti, one ujedno i same koriste usluge iz baze podataka Alibabe prilikom odobravanja viza kineskim građanima.

 

OSTAVŠTINA JACKA MA (kineski: Ma Yun 马云)

Posljednji strateški potez kojeg je Jack Ma povukao kao CEO Alibabe je snažno pozicioniranje tvrtke u sektor umjetne inteligencije (AI) investicijom od 13 milijardi dolara u daljnji razvoj i start-upove.

Unutar tvrtke postoji vrhunski AI sektor bez kojeg ovaj gigant ne bi mogao funkcionirati ako imamo u vidu činjenicu da Alibaba u e-trgovini zna dosegnuti transakcije u visini od dvije milijarde dolara unutar 24 sata, što je nemoguće obrađivati bez pomoći umjetne inteligencije.

Ostaje za vidjeti kakva će biti budućnost Alibabe u tranziciji nakon mega uspješnog Jacka Ma, koji je svakako obilježio jednu epohu i bio personifikacija ostvarenja “kineskog sna”, od siromašnog učitelja postavši najbogatijim čovjekom Azije.

Jedan od savjeta kojeg je često ponavljao poduzetnicima značajno oslikava njegovu karijeru: “Nikada ne ulazite u deal s državom. Možete biti zaljubljeni u nju, ali nemojte ulaziti u brak s njom”. (Piše: David Lekaj, Poslovni savjetnik za Euro-azijsko tržište)

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce