KOMPANIJE
Što je Nomad Foods dobio kupovinom Leda
manager.ba/indikator.ba BiH 31 ožujka, 2021

Preuzimanjem Poslovne grupe zamrznute hrane Fortenova grupe Nomad Foods stekao je i Ledo u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Čitluku, a time i značajan tržišni udio u pakovanoj hrani, zamrznutim proizvodima, sladoledima i desertima.

 

Ljubaznošću analitičke kuće Euromonitor, dobili smo podatke o tržišnim udjelima Leda u Bosni i Hercegovini, koji pokazuju da je kompanija apsolutni lider na tržištu u sladoledima i zamrznutim desertima, a takođe i vodeći igrač kada je riječ o pečenoj robi prerađenom voću i povrću, izvještava Indikator.ba

Podaci Euromonitora pokazuju da je u segmentu pakovane hrane udio Eurominiotora na tržištu 2,9 posto, pri čemu je udio u sastojcima i obrocima za kuhanje, maslacima i namazama mali a ponajveći u spremljenim obrocima 21,4 posto.

Nešto veći udio, 5 posto, kompanija ima u grickalicama.

Ono po čemu je Ledo nadaleko poznat, sladoledi i deserti, osigurava ovom brendu vodeće mjesto na tržištu sa udjelom od čak 60,5 posto.

U zamrznutim desertima kompanija je bez premca sa udjelom od čak 95,2 posto, a kada su pitanju samo sladoledi udio je 60,5 posto.

Drugi važani segementi u kojem je Ledo snažno prisutan na tržištu je smrznuta pečena roba i prerađeno voće i povrće gdje su tržišni udjeli 49,3 i 46,7 posto.

U segmentu prerađenog mesa i plodova mora tržišni udio je manji i iznosi 5,9 posto.

Fortenova grupa d.d Zagreb izvijestila je jučer da je potpisala kupoprodajni ugovor sa Nomad Foods Limitedom za Poslovnu grupu zamrznute hrane, kojim je osim kompanija Ledo plus d.o.o. i Frikom d.o.o. obuhvaćena i prodaja kompanije Ledo Čitluk u BiH.

Vrijednost transakcije je 615 milijuna eura.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu