PUTOVANJA
Šest gradova, šest prilika za predah "na putu na zapad"
Manager Regija 16 lipnja, 2024

Osim nevjerojatne prirode, Slovenija se može pohvaliti i slikovitim gradovima. Njih šest, mnogi predlažu kao idealna odredišta za predah ili boravak. 


Zeleno srce Europe, jedna od najboljih država za miran i siguran život, raj za ljubitelje aktivnog odmora, fenomenalna gastronomija… Sve je to Slovenija, zemlja koja na tako malenom području skriva ljepote svjetskih razmjera. Njen je najveći adut zasigurno fascinantna i raznolika priroda. Ali Slovenija nudi brojna veća i manja mjesta koja oduševljavaju svojim šarmom i ljepotom. 

"Dežela" se može se pohvaliti s čak 74 grada. Prema broju stanovnika najveći su Ljubljana (258.873), Maribor (114.349), Celje (37.834), Kranj (35.587), Velenje (26.742), Ptuj (23.957) i Koper (23.726). Kojeg god odabrali za predah – nećete pogriješiti. 

 

Ljubljana

Slovenska prijestolnica je idealno odredište za jednodnevni boravak, a nećete požaliti ni ako tamo odlučite prespavati. Prestižni britanski list The Telegraph jednom je prilikom objavio tekst o Ljubljančanima kao “duboko samopouzdanim, izrazito raspoloženim, posebno tolerantnim i vrlo gostoljubivim domaćinima”, a lijepo uređena Ljubljana pružit će za svakoga ponešto: od povijesti, veličanstvenog dvorca, izvrsne gastronomije pa sve do prekrasnih parkova i šetnica.

 

istockphoto

Savršen način za početak dana u Ljubljani je šalica kave u jednom od lokala na obalama rijeke Ljubljanice. Nakon toga, laganom šetnjom upoznajte jedan od rijetkih gradova na svijetu čiji središnji gradski trg krasi kip pjesnika, a ne nekog političkog ili vojnog heroja. Prešernov trg dobio je ime po jednom od najpoznatijih slovenskih romantičarskih pjesnika – Francea Prešerna koji je živio od 1800. do 1849. godine.

 

istockphoto

Samo nekoliko metara od Prešernovog trga nalaze se tri mosta koja povezuju ljude s dvije strane rijeke Ljubljanice, stari i novi grad, prošlost i sadašnjost. Tromostovje je djelo poznatog slovenskog arhitekta Jože Plečnika koji je ovim projektom stvorio jedinstvenu arhitektonsku posebnost Ljubljane. U blizini, uz obalu rijeke, su brojni restorani i kafići za dobru okrjepu, a na brdu iznad grada već stoljećima bdije i Ljubljanski dvorac do kojeg možete stići za manje od 15 minuta hoda!


Gorenjska i u njoj Kranj

Samo 20-ak kilometara od slovenske prijestolnice je Kranj. Četvrti najveći grad u Sloveniji, središte Gorenjske, u kojem živi oko 52 tisuće ljudi, jednostavno zove na posjet. Tepaju mu kako je mjesto u kojem ste “s jednom nogom u gradu, a drugom u prirodi”, nazivaju ga “prijestolnicom slovenskih Alpi”, ali i “kulturnim srcem” Slovenije. Upravo je on bio dom, a danas i posljednje počivalište najslavnijeg slovenskog pjesnika France Prešerna.

 

 

Jedna od najvećih posebitosti grada, zbog kojeg se, među ostalim, i spominje rečenica “jednom nogom u gradu, drugom u prirodi” kanjon je koji prolazi kroz središte grada. Srednjovjekovni, stari dio grada, koji neki smatraju jednim od najšarmantnijih u Sloveniji, nalazi se na ušću rijeke Kokre u Savu pa su te rijeke određivale urbanistička pravila u području. Kranjski kanjon smatra se drugim najvišim urbanim kanjonom u Europi, a njegove su litice visoke 30 metara.

 


Tamo gdje teče vino je Ptuj

Manje od pola sata vožnje od granice s Hravtskom nalazi se jedan od najstarijih neprekidno naseljenih gradova u Sloveniji – Ptuj. Vladali su njime brojni narodi i vladari među kojima se ističu Kelti koji su upravo ovdje pronašli dom za vrijeme željeznog doba i Rimljani koji su ga u 1. stoljeću prije Krista pretvorili u jedno od svojih važnih trgovačkih središta.

 

Posjetite Ptujsku klet, najstariji vinski podrum izgrađen 1239. godine, ojačajte kondiciju birajući jednu od mnogobrojnih aktivnosti poput biciklizma i nordijskog hodanja sa štapovima te se počastite u restoranu Ribič koji osvaja vrhunskim mesnim i ribljim specijalitetima.

 

Vrhunska hrana, umjetnička četvrt, dvorac ... to je Celje

Treći najveći grad u Sloveniji, Celje je idealno mjesto za opušteni vikend ispunjen vrhunskom gastronomijom. Posjetite srednjovjekovna gradska vrata, romantični dvorac na brdu s kojeg pucaju nezaboravni pogledi, arheološko nalazište ispod Kneževog dvora i uživajte u bogatoj gastronomskoj ponudi ovoga kraja koja malo koga ostavlja ravnodušnim. U samom centru Celja nalazi se i “umjetnički kvart”, čija je vrijednost kako za umjetnike, tako i za gradske vlasti, neprocjenjiva.

 


Dvorac Celje, poznat i kao Celjski grad, bio je nekadašnje sjedište moćne srednjovjekovne obitelji Celje. Nalazi se na brdu iznad grada, točno iznad ušća rječice Voglajne u Savinju, a ova impresivna građevina služila je kao središnje mjesto za upravljanje njihovim teritorijem i kao simbol njihove moći i utjecaja.

Tijekom povijesti, dvorac je mijenjao vlasnike, a između ostalog služio je kao vojna utvrda, rezidencija i administrativni centar. Danas je Celjski grad otvoren za javnost te je pretvoren u muzejski kompleks koji nudi uvid u složenu povijest Slovenije. Posjetitelji mogu istražiti mnoge prostorije dvorca, uključujući kapelu, sobe za prijeme, oružarnicu…

 

Skijanje i vino, Pohorje i Maribor

Grad Maribor, drugi najveći u Sloveniji, poznat je po dugoj vinskoj tradiciji. U njemu se nalazi najstarija vinova loza na svijetu, koja ima već 400 godina, što je zabilježeno i u Guinnessovoj knjizi rekorda. Danas je uz nju uređen muzej posvećen bogatoj vinskoj povijesti i kulturi Maribora nazvan Hiša stare trte, odnosno u prijevodu Kuća stare loze. Vina od najstarije loze pune se u posebne autentične boce i vrlo su cijenjena, a sadnice stare loze Maribor poklanja prijateljskim gradovima. Tako se dio najstarije vinove loze na svijetu našao i u Osijeku, u parku kralja Držislava.

 

 

I Slovenija izlazi na Jadran 

Sa svojom fotogeničnom starom gradskom jezgrom, srednjovjekovnim zidinama i nizom aktivnosti u blizini, Piran je idealno mjestašce za bijeg od svakodnevice i vikend izlet u Sloveniju. Nakon što mu priđete s magistrale, vaš automobil morat će ostati u jedinoj gradskoj javnoj garaži na otvorenom koja se prostire na nekoliko katova, a udaljena je desetak minuta šetnje od svih poznatih atrakcija. Naime, pristup vozilima osim za domaće stanovništvo nije moguć pa je uživanje u suncu, bez smoga i ispušnih plinova – zagarantirano.

 

Jedna od najimpresivnijih atrakcija su zidine Pirana, srednjovjekovni obrambeni zid koji okružuje grad i pruža prekrasan pogled na okolinu. Obiđite i Muzej Tartini koji je posvećen slavnom Giuseppeu Tartiniju, a sadrži brojne artefakte i dokumente koji prikazuju život i rad ovog velikog glazbenika. Iako je Piran moguće obići za nekoliko sati, njegova opuštajuća i ugodna atmosfera zasigurno će vas navesti da poželite produžiti svoj boravak. Ovaj prekrasan gradić na slovenskoj obali Jadranskog mora nudi prekrasne poglede na more i venecijansku arhitekturu te je mjesto kojem ćete se uvijek rado i iznova vraćati.

 

Prema izvoru: Putnikofer.hr, pripremila redakcija Manager.ba


h

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!