KOMPANIJE
Šansa za bh. kompanije ukoliko Europa promijeni lance opskrbe
manager.ba/akta.ba BiH 12 lipnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH smatra da ovdje najveću šansu imaju firme koje se bave proizvodnjom namještaja, tekstilom, kao i firme iz jednog dijela metalne industrije.

 

Koronavirus već je utjecao na ukupnu svjetsku ekonomiju, te je vrlo vjerojatno po mišljenjima stručnjaka da će Europa promijeniti svoje lance opskrbe, odnosno proizvodnju vratiti u Europu.

Svakako ako se to desi bh. kompanije bi mogle iskoristiti svoju šansu.

Ovog je razmišljanja i Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH koji je u razgovoru za poslovni portal Akta.ba kazao kako se europsko tržište nije zatvorilo i u vrijeme pandemije izazvane korona virusom. Pojedine firme iz BiH su kaže iako u manjim kapacitetima ponešto uspjele da izvezu, što je dobro.

„Ono čemu se nadamo i što bi se moglo i desiti, jeste da će se Europa lagano početi odmicati od azijskih država i promijeniti lance snabdijevanja, te će pokušati sve što može nabavi u Europi“ kaže Smailbegović, napominjući da je upravo ovdje šansa za našu zemlju, za naše kompanije. Međutim, neke stvari će ovisiti i od naših kompanija, odnosno koliko će one uspjeti biti konkurentnije i jeftinije u odnosu na europske.

(Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH)

Smatra da ovdje najveću šansu imaju firme koje se bave proizvodnjom namještaja, tekstilom, kao i firme iz jednog dijela metalne industrije.

Također, po njemu se može desiti i da male i srednje europske kompanije pokažu interes investiranja u BiH koja je geografski dio Europe i u kojoj je još uvijek jeftinija proizvodnja od ostatka Europe.

U svemu ovome, smatra da bi bilo dobro i da država poboljša poslovni ambijent za domaće i strane investitore.

„Zakoni o kojima dugo pričamo i na kojima smo radili kao što su Zakon o doprinosima, porezu na dohodak, dobit... bilo bi dobro da se usvoje. Ovo bi na neki način popravilo poslovni ambijent, a samim tim i stvorilo nove šanse za privlačenje jednog dijela kapitala koji može zaposliti našu radnu snagu, uticati na povećanje standarda i povećanje plata“, kaže Smailbegović, zaključujući da situaciju trebamo iskoristiti, naročito zbog činjenice da smo još uvijek jeftiniji od ostatka Europe.

Tagovi:
Povezani članci

1