AUSTRALIJA
Četvorodnevni radni tjedan garantira apsolutni uspjeh
Manager.ba/capital.ba Svijet 20 srpnja, 2018
unsplash.com
Izvor fotografije:
unsplash.com

Eksperiment jedne kompanije na Novom Zelandu koja je smanjila radni tjedan na četiri dana ispostavio se kao apsolutan uspjeh, rekli su iz kompanije, piše Guardian.

Novi režim rada, za istu plaću, povećao je ravnotežu između rada i privatnog života za 24 posto, smanjio je nivo stresa i pojačao samopouzdanje radnika.

Cilj projekta je bio da se zaposlenima omogući više vremena da se posvete obitelji kako bi bili fokusiraniji na rad.

 

 

U kompaniji Perpetual Guardian, 78 posto radnika reklo je da se osjeća mnogo bolje i da bolje kontrolira odnos rada i privatnog života.

Kompanija koja se bavi građevinskim planiranjem, nekretninama i zaostavštinama ima 240 zaposlenih.

Ovaj režim je uveden od ožujka i travnja, kada se radilo četiri dana, po osam sati, ali su radnici bili plaćeni kao da rade pet dana.

Eksperti sa Univerziteta u Oaklandu su analizirali ovaj projekt, prije i poslije testa, te prikupili kvantitativne i kvalitativne podatke.

 

Osnivač kompanije Andrew Barnes došao je na ideju da radnicima omogući bolje upravljanje radom i životom, kao i da se zaposleni bolje fokusiraju na posao kada su u kompaniji, a da na dodatni slobodan dan rješavaju lična pitanja.

Jarrod Har, sa Univerziteta u aOklandu, koji se bavi ljudskim resursima, rekao je da je ovaj projekt pokazao poboljšanje i veće zadovoljstvo poslom i životom među zaposlenima, kao i da su radnici imali bolji učinak, te više uživali radeći svoj posao.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce