DOMAĆI BRAND
Čapljinsko poduzeće uspješno posluje i u trećoj generaciji
Manager.ba/indikator.ba BiH 15 svibnja, 2020
Izvor fotografije:
indikator.ba

Priča o Mlinima započela je prije gotovo jednog stoljeća u malom mjestu koje je nekad bilo poznato kao mlinski i trgovački centar. Ovdje je Nikolinin pradjed kupio stari mlin na vodu za mljevenje brašna i započeo posao. Poduzeće je raslo i obitelj je svoju prvu pekaru u Čapljini otvorila devedesetih godina.

 

Nikolina Jovanović izvršna je direktorica Mlini, pekarske tvrtke koja se nalazi u Čapljini, Bosna i Hercegovina.

Mlini je poznat po tradicionalnim slastičarskim proizvodima koji se diljem zemlje prodaju u pekarama Mlini i supermarketima.

EBRD je pomogao tvrtki uložiti u modernizaciju opreme i poslovanja, što je dovelo do daljnjeg rasta poslovanja.

Priča o Mlinima započela je prije gotovo jednog stoljeća u malom mjestu koje je nekad bilo poznato kao mlinski i trgovački centar. Ovdje je Nikolinin pradjed kupio stari mlin na vodu za mljevenje brašna i započeo posao. Poduzeće je raslo i obitelj je svoju prvu pekaru u Čapljini otvorila devedesetih godina.

Danas je Mlini prerastao u tvrtku koja zapošljava više od 90 ljudi, primjenjujući najviše standarde u proizvodnji i spajajući tradiciju i modernu tehnologiju.

Izazovi rastućeg poslovanja

- U stalnoj smo potrazi za savršenstvom, znanjem i usavršavanjem, objašnjava Nikolina.

- Naša je vizija postati moderna i učinkovita tvrtka s kvalitetom i profesionalnošću ugrađena u sve poslovne segmente, od brige o kupcima do upravljanja zaposlenicima, što nas čini pouzdanim poslovnim partnerom i društveno odgovornom tvrtkom, dodaje.

Ta potreba za samo usavršavanjem dovela ih je do EBRD-a.

Jedna od prvih stvari koju su htjeli postići bilo je smanjenje troškova za energiju uvođenjem mjera energetske učinkovitosti. Njihov je cilj bio obnoviti pogone i zamijeniti stare proizvodne strojeve i 20-godišnju rashladnu opremu.

Zajedno s EU-om, EBRD podržava vlade zapadnog Balkana da moderniziraju svoje energetske sektore. To rade pod okriljem Regionalnog programa energetske učinkovitosti (REEP) koji financira Europska unija i provodi se u partnerstvu s Energetskom zajednicom.

Tvrtka je zatražila kredit koji financira specijalizirani instrument financiranja EBRD-a za ulaganja u energetsku učinkovitost: WeBSEFF - Fond za održivo financiranje održivog energenta zapadnog Balkana.

Kroz ovaj mehanizam, EBRD pruža kreditne linije partnerskim bankama na Zapadnom Balkanu kako bi ih kreditirale tvrtkama i općinama koje žele ulagati u projekte energetske učinkovitosti i male obnovljive izvore energije. Oni su podržani poticajima za bespovratna sredstva Europske unije.

- Zamijenili smo stare uređaje za hlađenje modernom opremom koja troši mnogo manje energije. Ta investicija se brzo isplatila jer nam je omogućila ostvarivanje uštede u potrošnji energije do 33 posto, dodaje Nikolina.

Organizacijski izazovi

Kako je tvrtka rasla, potreba za definiranjem jasnih poslovnih procesa i odgovornosti postala je sve relevantnija.

Nadalje, Mlini se nalazi u ekonomski depresivnoj regiji s nerazvijenim tržištem rada, pa je pronalaženje i zadržavanje kvalitetnog osoblja teško.

- Razmotrivši izazove s kojima smo suočeni, odlučili smo uložiti u razvoj rada pružajući potrebnu obuku onima s malo ili nikakvog radnog iskustva. Podržali smo potencijalne zaposlenike u stjecanju poslovnih vještina koje su bile tražene na lokalnom tržištu rada, kaže Nikolina.

Pokretanje novih proizvodnih linija i širenje maloprodajnih jedinica donijelo je daljnji rast broja zaposlenih, donoseći nove organizacijske izazove. Tu je EBRD ušao s podrškom.

Surađujući s EBRD Savjetima za malo gospodarstvo, tvrtka je implementirala novu organizacijsku strukturu i uvela nove poslovne procese. To je rezultiralo učinkovitijim radnim procesima. Program, koji podržava Europska unija, pruža savjetodavnu i tehničku pomoć tvrtkama u različitim poslovnim područjima.

- Naš tim ima mrežu domaćih i međunarodnih stručnjaka koje povezujemo s kompanijama kako bismo im pomogli da se poboljšaju u područjima koja su im potrebna, bilo da su to organizacijska učinkovitost, nova marketinška strategija ili bilo što drugo, kaže Manuela Naessl, šefica EBRD-a u Bosni i Hercegovini.

Gilles Rebattet, šef operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini, kaže:

- Zajedno s EBRD-om rado pomažemo poduzećima u poboljšanju usklađenosti sa standardima EU, posebno tvrtkama poput Mlini pekara, koje razumiju da povezana ulaganja u smanjenje potrošnje energije povećava njihov rad i već sada povećava profitabilnost".

Na pitanje kakav bi bio njen poslovni savjet vršnjačkom poduzetniku u Bosni i Hercegovini, Nikolina kaže: "Ključno je pratiti i prilagođavati se tržišnim trendovima i osigurati da organizacija djeluje efikasno".

Za to je, kako kaže, ključan pravi tim: okupljanje dinamičnih, strastvenih ljudi koji dijele slične vrijednosti i koji vide izazove jer će prilike usmjeriti posao ka uspjehu.

Tagovi:
Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb